"Smejao sam se na – 'Jokić će biti dobar defanzivac' – sada sam besan"

Srpski košarkaš Nikola Jokić jedan je od najpotcenjenijih odbrambenih košarkaša na svetu.

PTIzvor: B92
Podeli
Photo by Matthew Stockman/Getty Images
Photo by Matthew Stockman/Getty Images

Mnogi kritikuju centra Denvera zbog slabog zalaganja u defanzivni, međutim podatak koji je izvukao novinar Met Mur govori nam da je Jokić jedan od najboljih "pik-en-rol" odbrambenih centara.

Veliki broj timova pokušava da napadne odbranu Denvera putem "pik-end-rola", odnosno da igra kroz Jokića koji je dosta sporiji od protivničkih bekova.

Međutim, to baš i nije najbolji način da se ugrozi koš Denvera, pošto je Jokić ove sezone jedan od najboljih odbrambenih košarkaša u branjenju pomenutog "pik-end-rola".

Jokić je ove takmičarske godine branio ukupno 515 "pik-end-rolova" i dopušta najmanje poena po posedu od svih centara u ligi, koji su minimum 500 puta bili "uvučeni" u pik-end-rol.

U poređenju, Gober, najbolji defanzivac u NBA u sezoni 2018/2019, nalazi se na četvrtom mestu, dok je Džoel Embid na tek devetom.

Takođe, Jokić se nalazi na četvrtom mestu po broju iznuđenih izgubljenih lopti protivnika kada brani "pik-end-rol".

Generalno srpski košarkaš ne spada među najbolje najbolje defanzivce u NBA, ali ove sezone sjajno brani pomenutu akciju protivnika koja je osnov mnogim timovima.

"Isto bih naglasio da je ovo veoma uznemirijuće za mene jer sam se smejao u lice Adamu Maresu (novinaru iz Denvera) koji mi je pričao da će Jokić biti dobar defanzivac. Sada sam besan na sebe", napisao je Mur na Tviteru.

strana 1 od 51 idi na stranu