Dinčić: "Ova selekcija ima svetlu budućnost"

Rukometna reprezentacija Srbije nije uspela da osvoji ni jedan bod na EP u Makedoniji. Izabranice selektora Časlava Dinčića doživele su tri poraza i ranije od očekivanog vratile se u Srbiju. Međutim, selektor smatra da će naša selekcija u budućnosti igrati važnu ulogu u svetskom rukometu.

Podeli

Pre odlaska na prvenstvo plan je bio prolazak u drugi krug. Međutim, naše rukometašice su vezale tri poraza od Hrvatske, Nemačke i na kraju Makedonije i cilj nije ostvaren. Selektor Dinčić ističe da je i pored loših rezultata naša selekcija nešto i dobila.

"Tačno je da nismo osvojili ni bod na prvenstvu. Prvenstveni cilj je bio da podmladimo reprezentaciju, da ona ima prepoznatljivu igru, stil borbrnost i time sam zadovoljan. Uz malo sreće mogli smo da dobijemo jednu ili dve utakmice, to nismo uradili, ali smo dobili neke druge stvari, reciom o te mlade igračice pre svega Cvijićevu, Katarinu Krpež, Katarinu Tomašević na golu. Ako izostavimo tri starije igračice, Paplacko, Balać i Medved, bili smo najmalađa selekcija na prvenstvu sa prosekom od 22 godine", rekao je Dinčić za B92. .

Posle početnog poraza od Hrvatske naš tim je na meču sa Nemačkom imao i prednost pred kraj meča i veliku priliku da zabeleže izuzetno važnu pobedu, ali su u samom finišu brzopleto izgubile jednu loptu i primile su gol za konačnih 32:31. Srbija je u trećem kolu poražena od domaće selekcije rezultatom 31:30. Na ulasku u meč bilo je izvesno da je našem timu potrebna pobeda od preko 3 gola razlike da bi izborio mesto u drugoj fazi, ali su Makedonke gotovo sve vreme vodile i zasluženo se plasirale dalje drugom pobedom. Selektor smatra da je neuspeh protekao iz neiskustva mladih igračica.

"Sve su utakmice za nas bile prilično teške. Na meč sa Hrvaticama smo ušli uplašeno i dezorijentisano. Za mnoge devojke je to bilo prvo veliko takmičenje, tako da smo na poluvremenu gubili sa devet golova razlike. Međutim, u nastavku smo pokazali kvalitet i došli na samo gol zaostatka. Uz malo sreće smo mogli i do pobede. Sa Nemicama smo odigrali dobro. Bilo je priče da će uspeh biti i poraz sa manje od deset golova razlike. Mi smo se uspešno nosili sa jednom od najboljih ekipa u Evropi i svetu. Pokazali smo da možemo da igramo sa svima, ali i da smo pobedili morali bi i u narednom meču da trijumfujemo. Dakle, meč sa Nemačkom je bio važan zbog moralnog podsticaja".

On ističe da je stanje u našem rukometu sve bolje, da obe selekcije i muška i ženska imaju dobru podršku saveza i da se stanje sređuje. Sve zo pomaže da se i naša ženska selekcija polako konsoliduje i sprema za postizanje sve boljih rezultata.

"Što se tiče stanja u savezu mi smo dobili sve što smo tražili. Sve je bolje i to se vidi kod obe selekcije. Što se naše selekcije tiče, mi smo rasčistili sa nekim reprezentativkama koje, te hoće te neće da nose dres sa državnim grbom. Ove devojke su borbene, nedostaje im iskustvo, ali pred nima je budućnost. Mi smo na pravom putu, sa ovom ekipom u narednih nekoliko godina igraćemo važnu ulogu u evropskom rukometu", izjavio je selektor Srbije za B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.