Nova vest
Fudbal

Sreda, 21.02.2024.

16:07

Rešen spor sa Katoličkom crkvom – Dinamu konačno omogućeno da gradi novi stadion

Posle dugo vremena, preciznije 27 godina, postignut je dogovor o polaganju prava na zemljište na kojem bi trebalo da se gradi Dinamov stadion.

Izvor: B92

Autor:B92

Rešen spor sa Katoličkom crkvom – Dinamu konačno omogućeno da gradi novi stadion
Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Vlada Hrvatske potpisaće dva sporazuma o razumevanju, jedan sa Katoličkom crkvom, drugi sa Gradom Zagrebom čime će se okončati višegodišnji spor sa Katoličkom crkvom.

U zamenu za zemljište koje će sada pripasti Gradu, Crkva će dobiti deset lokacija na kojima trenutno nema crkvi, prenose hrvatski mediji.

Tako će se, napokon, rešiti 27 godina star spor oko zemljišta na kojem se nalazi sadašnji i na kojem bi se trebao graditi novi maksimirski stadion. Taj spor pokrenut je još 1997. godine, a sporazum, koji bi trebalo da bude potpisan, u decembru je usvojila Skupština Grada Zagreba.

Hrvatski prvak Dinamo oglasio se putem društvenih mreža i izrazio zadovoljstvo što je nakon mnogo vremena rešen spor i što će u narednim godinama klub dobiti veliki sportski kompleks i novi stadion.

"Ova važna saradnja otvara novo poglavlje za razvoj našeg kluba i omogućiće nam stvaranje modernog sportskog centra koji će služiti pre svega našem klubu, navijačima, građanima gada Zagreba, ali i celoj Hrvatskoj. GNK Dinamo sa velikim zadovoljstvom pozdravlja današnji potpisani sporazum između Vlade Republike Hrvatske, grada Zagreba i Zagrebačke nadbiskupije koji je rešio pravni problem oko izgradnje novog stadiona na Maksimiru", rečeno je iz Dinama.

Inače, stadion "Maksimir" izgrađen je 1912. godine, a tri puta o sada je renoviran kako bi održao standarde potrebne da se na njemu uopšte odigravaju utakmice najvišeg ranga hrvatske lige kao i mečevi u Evropi.

Prema procenama, radovi na izgradnji novog Maksimira trajaće četiri godine, a neće krenuti pre 2027.

Dinamo će tada privremeno iseliti i igraće svoje utakmice kao domaćin nedaleko, na stadionu u Kranjčevićevoj, koji će biti renoviran.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve