Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 08.01.2024.

18:00

Kako je Kajzer umalo ostao bez svog nadimka?

Legendarni Franc Bekenbauer napustio nas je u 79. godini života, a smrt poznate ličnosti obično sa sobom povlači i ponovnu aktuelizaciju starih vesti.

Izvor:

Autor:

Kako je Kajzer umalo ostao bez svog nadimka?
EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Kako dobrih tako i loših, mada ona za koju se saznalo 2016. godine nikako nije bila dobra za popularnog "Kajzer Franca".

Bekenbauer je umalo ostao bez tog nadimka pomenute godine, nakon što je utvrđeno da je dobio 5,5 miliona evra za učešće u organizaciji Mundijala u Nemačkoj 2006. godine, iako je uvek tvrdio da je taj posao obavljao volonterski.

Fudbalski savez mu je direktno uplatio novac koji je uzeo od donacija sponzora, iako su obe strane prethodno negirale te navode.

Taj skandal je u stvari bio samo nastavak već postojećeg. Naime, u Švajcarskoj je još novembra 2015. pokrenuta krivična istraga protiv Bekenbauera i bivših visokih funkcionera Nemačkog fudbalskog saveza zbog navodne korupcije, pranja novca i zloupotreba u vezi s dodelom Mundijala Nemačkoj.

Tokom finalnog glasanja Nemačka je sa 12:11 pobedila Južnu Afriku i dodeljeno joj je Svetsko prvenstvo 2006. godine.

Sve je to bilo povod za anketu koju je objavio magazin Štern, a u kojoj je od 1.200 ispitanika 55 odsto navelo da Bekenbauerov nadimak 'car' više nije opravdan.

S druge strane, 35 odsto njh reklo je da čovek koji je sa Nemačkom kao igrač (1974) i selektor (1990) osvojio Svetsko prvenstvo zaslužuje takav nadimak, koji su mu dali mediji krajem šezdesetih godina prošlog veka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu