Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 30.10.2023.

12:23

FIFA donela odluku: Rubijales na tri godine izbačen iz fudbala

Međunarodna kuća fudbala (FIFA) izrekla je suspenziju na tri godine na bilo kakve aktivnosti u vezi sa tim sportom Luisu Rubijalesu.

Izvor:

Autor:

FIFA donela odluku: Rubijales na tri godine izbačen iz fudbala
EPA-EFE/JUAN CARLOS HIDALGO

Predsednik španskog fudbalskog saveza je podigao buru nakon finala Svetskog prvenstva za žene, kada je poljubio fudbalerku Dženifer Ermoso (33) tokom dodele zlatnih medalja.

Rubijales je tvrdio da je poljubac dao uz pristanak igračice Ermoso, a potom je iz sedišta RFEF-a poručio da neće odstupiti s dužnosti.

Krenulo se sa zahtevima za njegovu smenu, a u medijima je plasirana informacija da je prvi čovek tamošnjeg fudbala spreman da ode sa te pozicije.

Međutim, Rubijales je u javnom obraćanju demantovao da odlazi.

"Poljubac sa Hermosovom je bio obostran, uz pristanak i u stanju euforije. Nije bilo želje sa moje strane da uspostavim poziciju dominacije", rekao je Rubijales koji je potom potvrdio ostanak:

"Neću podneti ostavku."

Oglasila i sama Ermoso, koja je poručila da nije bila saglasna sa poljupcem i to bi mogao biti ključ u procesu da Rubijales ipak abdicira sa mesta predsednika.

Nakon njenog istupanja, Fudbalski savez Španije, sastavljen od 19 regionalnih saveza, zatražio je u "trenutnu ostavku" predsednika Rubijalesa, do koje nije došlo.

Krajnji rezultat je stigao 10. septembra, kada je Rubijales saopštio da se povlači sa mesta prvog čoveka Saveza.

Umešala se FIFA i donela presudu u ovom slučaju, koja znači da Rubijales neće moći da obavlja funkciju na kojoj je trenutno u naredne tri godine.

Podsetimo, Fudbalski Savez Španije je nedavno smenio i selektora ženske reprezentacije Horhea Vildu koji je doneo zlato na nedavnom Svetskom prvenstvu, a razlog je bio taj što je sve vreme pružao podršku Rubijalesu.

Rojters navodi da nekadašnji predsednik RFEF ima rok od deset dana da od FIFA zatraži obrazloženu odluku. Rubijales na odluku o suspenziji može da uloži žalbu Apelacionom komitetu FIFA-e.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu