Nova vest
Fudbal

Sreda, 05.07.2023.

11:48

"Zvezda i Hajduk su bili privilegovani"

Bosanskohercegovački stručnjak Vahid Halilhodžić prisetio se fudbala iz vremena bivše Jugoslavije.

Izvor: B92

Autor:B92

Foto: Profimedia

Halilhodžić je istakao dve traume iz tog perioda, kada je bio fudbaler mostarskog Veleža.

Pre svega mu smeta što je kao jedan od najboljih igrača tadašnje Jugoslavije imao marginalnu ulogu u reprezentaciji na Svetskom prvenstvu u Španiji 1982.

"To mi je jedna od mojih sportskih trauma, uz ovo što mi se dogodilo kao treneru, da me tri puta nakon izborenog SP-a maknu. Malo me to pogodilo. Jedini sam igrač koji nije dobio dozvolu da ode iz države s 28 godina, otišao sam sa 29 i po godina", istakao je Halilhodžić gostujući na "Areni sport" i dodao:

"Plasirali smo se u teškoj grupi s Italijom koja je kasnije bila svetski prvak. U toj selekciji sam proveo devet godina, a imao sam možda petnaestak nastupa, možda sam tek desetak bio standardan. Bio sam proglašen za najboljeg igrača, a bio sam rezerva. Tu je politika imala veliki uticaj. Morali su igrati neki igrači. Posebno su igrači Hajduka i Crvene zvezde imali jaku privilegiju".

"Hajduk je kupio utakmicu u Beogradu"

Kao veliku nepravdu Halilhodžić pamti i sezonu 1973/1974 koju su Hajduk i Velež završili sa jednakim brojem bodova, ali je Hajduk bio prvak zbog bolje gol-razlike.

U utakmicama poslednjeg kola Velež je slavio u Sarajevu 3:1, a Hajduk kod OFK Beograda 2:0. Oba su kluba na kraju imala 45 bodova, dva više od Crvene zvezde, ali splitski klub je imao +28 gol-razliku, a Velež +20.

"Generacija u kojoj sam igrao, iako sam bio mlađi, i ova druga s Tuceom, Kajtazom… To su verovatno dve generacije koje su morale biti prvaci, ali smo pokradeni. Moja je generacija pokradena od Hajduka. Ja znam da su kupili utakmicu u Beogradu protiv OFK Beograda, Borota golman... Sve to znam",
rekao je Halilhodžić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve