Nova vest
Fudbal

Petak, 31.03.2023.

10:05

Mijatović: Ja sam još uvek Jugosloven

Živa legenda Real Madrida Predrag Mijatović pričao je Špancima o jugoslovenskim fudbalerima tokom građanskog rata.

Izvor: B92

Autor:B92

Mijatović: Ja sam još uvek Jugosloven
Foto: EPA PHOTO/OLIVIER MATTHYS

Mijatović je pričao o životu pre, tokom i nakon dramatičnih devedesetih, osvrnuo se na svoj prelazak u Valensiju gde je došao kao anonimus i postao legenda.

Pričao je i o teškom periodu tokom bombardovanja 1999, kada je zbog nerazumevanja trenera Džona Tošaka napustio Real i prešao u Fiorentinu, te prijateljstvu sa Hrvatima, i pre svega o životu u bivšoj Jugoslaviji.

"Jugoslavija je bila velika zemlja u kojoj se sjajno živelo. Naši roditelji su bili zadovoljni, dobijali odlično obrazovanje, išli na besplatne fakultete, radili su u velikim firmama koje su im poklanjale stanove. Bila je to veoma interesantna zemlja sa više od 20 miliona ljudi u kojoj smo imali sve – industriju, kulturu. Mislim da se tad živelo mnogo bolje. Zato moram da kažem da sam još uvek Jugosloven. Ja sam Crnogorac i Španac, ali deo mene je i dalje Jugosloven", rekao je Mijatović koji odavno živi u Španiji.

Mijatović je bio član čuvene generacije koja je 1987. bila šampion sveta na U20 prvenstvu u Čileu.

"Svi mi koji smo imali talenta napustili smo Jugoslaviju od 1993. do 1995. U Jugoslaviji se živelo veoma dobro. Bili smo referentna tačka za ostale istočne zemlje. Imali smo izvrsnu generaciju. Niko se nije kladio na nas jer je osvajanje Svetskog prvenstva bilo praktično nemoguće"
, rekao je Mijatović.

Bivši napadač Partizana se osvrnuo na početak rata koji je uništio zlatnu generaciju.

"Više sam spavao sa Šukerom nego sa ženom"

Članovi te generacije su tokom devedesetih bili članovi najvećih evropskih klubova, a uz Mijatovića je u Realu bio Hrvat Davor Šuker.

"Mi igrači nismo imali osećaj da se nešto ozbiljno dešava. Problemi su počeli 1992. kada smo se plasirali na EURO. Hrvati nisu hteli da putuju, Srbi i Crnogorci jesu. Bosanci, Makedonci, jedni jesu, drugi nisu"
, rekao je strelac gola koji je Realu 1998. donio titulu prvaka Evrope posle 28 godina.

U prvoj godini boravka u Španiji je pokušavao da zadrži kontakt sa drugarima iz reprezentacije, pa je posetio reprezentaciju Hrvatske pred meč sa Španijom.

"Odlučio sam da posetim Hrvate u njihovom hotelu. Snimljen sam tom prilikom, zbog čega su me u mojoj zemlji nazivali izdajnikom. Samo nisam smatrao da su mi neprijatelji momci sa kojima sam zajedno igrao u reprezentaciji koju godinu ranije. Političari će uvek pričati o politici, a sportisti o – sportu"
.

U toj ekipi Reala bio je i Davor Šuker, Mijatovićev saigrač iz Čilea 1987.

"Davor i je smo prijatelji. Nikad nismo pričali o ratu. Nije nas to zanimalo. Davor je nasmejana osoba, uvek je bio vedar i pun pozitivne energije. S njim se nije teško slagati. Bili smo cimeri. Ponekad se šalim sa svojom ženom: 'Više sam spavao sa Šukerom nego s tobom'", zaključio je Mijatović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d