Maroko traži povlačenje dresa Alžira

Ministarstvo kulture Maroka naložilo je nemačkom proizvođaču sportske opreme Adidas da povuče svoju novu kolekciju fudbalskih dresova alžirske reprezentacije.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Oni optužuju kompaniju za nepreklidno prisvajanje simbola "marokanskog kulturnog nasleđa", saznao je danas AFP od advokata marokanskog ministarstva.

"Ovo je krađa motiva inspirisanih marokanskom keramikom koji se pojavljuju na alžirskim dresovima, što je navelo ministarstvo da reaguje po hitnom postupku", rekao je izvor iz ministarstva kulture Maroka.

U zvaničnom obaveštenju koji je advokat polsao direktoru Adidasa Kasperu Rorstedu, on je osuđuje se "kulturno prisvajanje i pokušaj da se ukrade obrazac iz marokanskog kulturnog nasleđa kako bi se iskoristio van njegovog konteksta".

Me Mourad Eladitioni, advokat ministarstva, zahtevao je povlačenje dresa u roku od dve nedelje.

"Marokansko ministarstvo kulture zadržava pravo da koristi sve moguće pravne lekove pred nemačkim i međunarodnim sudovima", upozorio je advokat u pismu.

On je takođe zapretio da će slučaj izneti "pred organizacije koje su zadužene za zaštitu kulturnog nasleđa i autorskih parva, kao što su Unesko u VIPO, kako bi zaštitila elemente marokanskog kulturnog nasleđa".

Adidas je na Tviteru 23. septembra predstavio kolekciju "Feneks" alžirske reprezentacije "inspirisanu kulturom i tradicijom".

Ovaj novi dizajn, prema Adidasu, inspiraciju crpi iz palate Mekhuar u Tlemkenu, u severopzapadnom Alžiru.

Alžirski zvaničnici zahtev Maroka smatraju "potpuno neopravdanim".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu