Nova vest
Fudbal

Nedelja, 01.05.2022.

16:25

Portret Ivice Osima

Legendarni jugoslovenski fudbaler i poslednji selektor te reprezentacije Ivica Osim nas je napustio u 81. godini života.

Izvor:

Autor:

Portret Ivice Osima
Foto: Profimedia

Rođen je u Sarajevu tokom ratnog perioda 1941, a odrastao na Grbavici. Prve fudbalske korake je napravio u dresu Željezničara čiju je omladinsku školu prošao i upisao prvi profesionalni nastup u sezoni 1959/60. U dresu tog tima je skupio 250 nastupa i postigao 75 golova.

Put ga je dalje vodio u Francusku gde je nastupao za čak tri tima iz tamošnjeg prvenstva – Strazbur, Sedan i Valensijen. U međuvremenu je za reprezentaciju skupio 16 nastupa i bio jedan od glavnih protagonista čuvenog drugog mesta na Evropskom prvenstvu 1968. godine. Godinu dana pre toga je proglašen za najboljeg igrača u zajedničkoj državi.

Po okončanju igračke karijere 1978. počeo je da se bavi trenerskim poslom, a odakle je drugo mogao da krene nego od Željezničara koji je predvodio sve do 1986. godine.

Pored voljenog kluba, sedeo je i na klupi Partizana i Panatinaikosa između ostalih, kao i onoj selektorskoj reprezentaicje Jugoslavije od 1986. do 1992. Upravo je na tom mestu bio akter jedne od najčuvenijih konferencija za medije u istoriji fudbala na ovim prostorima. Bilo je to vreme rata i sankcija Jugoslavije koja je kasnije izbačena sa Evropskog prvenstva.

Neposredno pred početak Evropskog prvenstva Jugoslavija je imala zakazanu pripremnu utakmicu protiv Fiorentine, a dotadašnji selektor Ivica "Švabo“ Osim se povukao zbog početka rata u BiH.

"Ostavka je najdirektnija stvar. Da kaže čovek - odlazim i gotovo je. Opet vam kažem, to sam već ponovio, ne verujem da mogu da idem niti ću ići u Firencu ili Švedsku. To je moj privatni gest, a vi ga možete protumačiti kako hoćete. Neću da govorim zbog čega, vi to vrlo dobro znate. Ako ništa drugo, jedino što mogu da učinim za taj grad, bar da se i vi setite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava", rekao je uplakani Osim usred Begorada.

Njegovo mesto zauzeo je Ivan Čabrinović koji je put Švedske poveo tim koji su činili Omerović, Leković, Stanojković, Milanič, Novak, Petrić, Dubajić, Najdoski, Vujačić, Radinović, Jokanović, Jugović, Brnović, Savićević, Stojković, Mihajlović i Mijatović. Međutim, ta ekipa nikada nije zaigrala na tom prvenstvu nakon što su dan posle prve godišnjice Barija Ujedinjene nacije uvele sveopšte sankcije.

Osim je sa Partizanom je osvojio Kup Jugoslavije 1991, a sa Panatinaikosom Kup Grčke 1993. i 1994. godine, dok je drugo mesto na tabeli osigurao 1993. godine. Između 1994. i 2002. godine je vodio austrijski Šturm, koji je doveo do titule 1998. i 1999. godine, osvajanja Austrijskog superkupa 1998. i 1999. godine, a nastupao je i u Ligi šampiona od 1998. do 2000. godine.

Popularni "Štraus s Grbavice" je trenersku karijeru gradio u Japanu od 2003. do 2007. godine. Od 2003. do 2006. je bio trener Džef junajteda s kojim je dva puta bio blizu titule, a 2005. godine je osvojio kup, svoj prvi veći trofej.

Selektor Japana postao je 21. jula 2006. godine gde je nasledio legendarnog Zika.To je za Osima bio poslednji angažman u karijeri.

Osim je 16. novembra 2007. doživeo moždani udar, a 26. novembra se probudio. Godine 2011. je FIFA na čelo Komiteta za normalizaciju Fudbalskog saveza BiH postavila upravo Osima.

U Osimovu čast, jedna od tribina stadiona na Grbavici je ponela njegovo ime.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu