Nova vest
Fudbal

Utorak, 20.04.2021.

11:47

"Gde ste bili pre Fergusona? Tada bi Crvena zvezda osnovala Superligu"

Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Aleksander Čeferin opet je kritikovao klubove osnivače Evropske Superlige (ESL).

Izvor: B92

Autor:B92

Foto: Profimedia

Poznato je da je 12 klubova najavilo osnivanje Superlige koju je UEFA osudila. Među njima je šest engleskih klubova.

"Gde je bio Mančester junajted deceniju pre dolaska sera Aleksa Fergusona? Sećate li se. Gde je bio Juventus pre 15 godina. U Seriji B. Na šta bi ličilo da su klubovi koji su dominirali pre 30-40 godina osnovali Superligu? Imali bismo ligu sa Notingem Forestom, Aston Vilom, Hamburgom, Steauom, Portom, PSV-om i Crvenom zvezdom. Oni su tada bili evropski krem. To bi bila Superliga tada. Ali fudbal se menja. Neki to ne razumeju, vide samo promene na svojim bankovnim računima i ništa drugo", rekao je Čeferin.

Sve o Evropskoj Superligi

On je ipak pozvao klubove da se predomisle.

"Ima još vremena da promenite svoje mišljenje. Napravili ste ogromnu grešku. Ali, svi prave greške", poručio je Čeferin na kongresu UEFA, obraćajući se vodećim ljudima 12 klubova osnivača Superlige Evrope.

"Fudbal ne pripada nikome, već svima. Fudbal je naše nasleđe. Liga šampiona je deo našeg nasleđa. Svi prolazimo, ali naša svrha je večna. Mi smo staratelji ideje da je otvoreno takmičenje svačiji san. Poštujte istoriju, tradiciju, jedni druge. Ovo nam nešto znači, znači nam mnogo. Neki misle da bismo uspeli treba da kopiramo drugi model, ali postoji razlog zašto evropski fudbal predvodi svet i na klupskom i na reprezentativnom nivou. Baziran je na jasnom modelu koji odoleva vremenu. Modelu baziranom na različitosti", i
stakao je Slovenac.

Dogovor o osnivanju Superlige postigli su Real Madrid, Barselona, Atletiko Madrid, Arsenal, Čelsi, Totenhem, Liverpul, Mančester siti, Mančester junajted, Juventus, Milan i Inter.

"UEFA takmičenjima su potrebni Atalanta, Seltik, Rendžers, Dinamo Zagreb, Galatasaraj i ostatak sveta. Ljudima je potrebno da znaju da je sve moguće. Ljudi moraju da znaju da svi imaju šansu. Taj san mora da živi. Veliki klubovi danas nisu nužno bili veliki u prošlosti i nema garancij da će biti veliki i u budućnosti. Fudbal je dinamičan i nepredvidljiv, to ga čini tako divnom igrom, tako popularnom i uspešnom",
dodao je Čeferin.

Prvi čovek UEFA je dodao da je izgledno da će uslediti pravna borba koju ta organizacija "ne može da izgubi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

194 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d