Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 19.04.2021.

08:40

Da li se elita oprostila od Srbije?

Osnivanje Evropske Superlige od strane najbogatijih evropskih klubova bukvalno je zatvorilo vrata malim ekipama koje su sanjale nastupe na velikoj sceni.

Izvor: B92

Autor:B92

Da li se elita oprostila od Srbije?
Foto: Srdjan StevanovicStarSport ©

Pokretanje Superlige bukvalno je u potpunosti izmenilo sliku fudbalske Evrope koja je svoju bogatu tradiciju gradila na leđima upravo tih malih.

I danas se prepričavaju večeri u kojima su "mali" rušili "velike", u kojima su autsajderi osvajali "Stari kontinent".

U novom takmičenju tako nema mesta za četvorostrukog šampiona Evrope Ajaks, kao ni preostala dva prvaka kontinenta iz Holandije – PSV i Fejenord.

Nema mesta ni za klubove koji su podarili svetu neke od najboljih igrača današnjice, kao što su to Benfika, Porto, Sporting, takođe bivši šampioni Evrope.

Šta će biti sa škotskim velikanima Seltikom i Glazgov Rendžersima?

Ali dok će oni možda vremenom i dobiti šansu da se priključe igri sa najvećima, šta mogu da očekuju timovi iz siromašnijihzemalja, poput Srbije, Rumunije, Mađarske, Grčke i drugih istočnoevropskih zemalja?

Zemalja koje takođe imaju šampione Evrope u Crvenoj zvezdi i Steaui, zemlje čiji su klubovi Partizan, Dinamo Kijev, Ferencvaroš gradili istoriju fudbalske Evrope.

Takođe, postavlja se pitanje gde će u celoj ovoj priči da se nađu klubovi iz Rusije i Turske, koji lako mogu da ispune finansijske zahteve, a među kojima je i Šahtjor iz Donjecka.

Da li im je zatvoren pristup samo zato što nisu iz Zapadne Evrope? Mada ni tamo neće svi biti najsrećniji jer teško da će više moći da uživaju uživo u igrama Lionela Mesija, Kristijana Ronalda, Kilijana Mbapea ljubitelji fudbala iz Švajcarske, Austrije, Belgije...

A tu je i pitanje klubova iz liga "petice" koji su sada izostavljeni, a redovni su učesnici Lige šampiona, poput Rome, Lacija, Napolija, Olimpika iz Liona i Marseja, Sevilje, potom novog "igrača" na velikoj sceni Lajpciga?

S obzirom da je pristup najboljima sada usko ograničen, sve u vezi sa evropskim fudbalom i klubovima će se dramatično izmeniti.

Tako se pokreće i najvažnije pitanje – kako će i da li će preživeti "mali" klubovi?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

196 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d