Nova vest
Fudbal

Utorak, 06.04.2021.

16:35

Herta otpustila trenera

Fudbalski klub Herta iz Berlina otpustio je trenera golmana Žolta Petrija zbog homofobnih i ksenofobnih izjava.

Izvor: SN

Autor: SN

Herta otpustila trenera
EPA-EFE/FILIP SINGER

Petri je te izjave dao u intervjuu mađarskom listu Mađar Nemzet (Magyar Nemzet), a klub je saopštio da je posvećen vrednostima različitosti i tolerancije koje se ne nalaze u Petrijevim izjavama.

U intervjuu objavljenom u ponedeljak, Petri je kritikovao mađarskog golmana Petera Gulačija, koji igra za ekipu Lajpciga, zbog podrške homoseksualnim brakovima i odbrane LGBT prava.

"Ne znam šta je moglo navesti Gulačija da se zalaže za homoseksualce, transvestite i ljude sa drugim rodnim identitetima" rekao je 54-godišnji Petri za mađarski list.

On je naveo i da se "većina mađarskog društva ne slaže sa liberalnim mišljenjem Gulačija.

Bivši mađarski golman je, takođe, kritikovao i evropsku imigracionu politiku.

"Ne mogu da razumem kako Evropa može moralno da tone tako duboko kao sada. Imigraciona politika za mene je manifestacija moralnog pada. Evropa je hrišćanski kontinent. Nerado gledam moralnu degradaciju koja se širi kontinentom", rekao je on.

Prvi čovek Herte Karsten Šmit rekao je da je Petrijev rad vredan klubu i da on nikada ranije nije iznosio takve komentare, ali da su njegove izjave date mađarskom listu protiv vrednosti kluba.

Petri, koji je u Herti bio od 2015. godine, rekao je za klupski sajt da nije ni homofobičan ni ksenofobičan.

"Žao mi je zbog izjave o imigracionoj politici i želeo bih da se izvinim svim ljudima koji u Evropi traže utočište, a koje sam uvredio", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve