Nova vest
Fudbal

Subota, 15.12.2018.

15:20

"Partizan postao nevoljna sistemska žrtva, zahtevamo ponavljanje meča"

Fudbalski klub Partizan izdao je zvanično saopštenje o potencijalnom povlačenju iz Superlige Srbije.

Izvor: LN

Autor: LN

Foto: Starsport

Meč između Partizana i Mačve odigran je na stadionu crno-belih u izuzetno lošim uslovima, prouzrokovanih snegom i nevremenom, a završen je bez golova.

FK Partizan je održao vanrednu sednicu Upravnog odbora kluba.

"Ova utakmica je igrana u izrazito neregularnim vremenskim uslovima i završena rezultatom 0:0. Međutim, ovom prilikom, FK Partizan želi da, nakon održane Vanredne sednice UO, istakne nekoliko činjeničnih okolnosti koje ukazuju na potpuno odustvo regularnosti i kršenja pozitivnih pravnih propisa FSS prilikom odigravanja ove utakmice:

1. Pre njenog početka, članovi UO FK Partizan su konstatovali odsustvo regularnih uslova usled izrazito nepovoljnih vremenskih uslova (u Beogradu je, u tom momentu, temperatura vazduha bila ispod nule a snežna vejavica je nanoslila smetove na glavnom terenu Partizanovog stadiona).

2. Direktor Super Lige je, u telefonskom razgovoru, obavestio Generalnog direktora FK Partizan, g. Miloša Vazuru, koji je, u ime UO FK Partizan zahtevao da se utakmica prekine, da je njegova procena da se ova utakmica odigra do kraja i da će i sve preostale utakmice biti odigrane prema utvrđenom rasporedu.

3. Na poluvremenu utakmice, službeno lice FK Partizan, Dragan Velanac, je obavestio i glavnog sudiju Aleksandra Živkovića iz Niša o zahtevu UO FK Partizan, predsednika UO, Milorada Vučelića i Generalnog direktora, Miloša Vazure, da se, usled dodatno pogoršanih vremenskih uslova, utakmica prekine. Sudija Živković je odbio ovaj zahtev upućujući rukovodstvo FK Partizan da "traktorom nastavi da čisti sneg" i zahtevajući da g. Velanac napusti službene sudijske prostorije.

4. Utakmice koje su na programu danas, 15. decembra, odložene su usled nepovoljnih vremenskih prilika. FK Partizan želi da istakne da su ovakvim postupanjem grubo prekršene Propozicije takmičenja Super lige Srbije u fudbalu za takmičarsku 2018/19. godinu (u daljem tekstu Propozicije) i to prevashodno u čl. 12. Propozicija u koneksitetu sa čl. 16. istog pravilnika", navodi se u saopštenju.

Iz Partizana navode da su delegati meča obavešteni o tome da je nemoguće odigrati utakmicu.

"U ovom slučaju su i Direktor Super lige i glavni sudija dva puta obaveštavani o nemogućnosti odigravanja utakmice između FK Partizan i FK Mačva iz Šapca. Čl. 12, st. 3. Propozicija predviđa obavezu prekida utakmice iz opravdanih razloga koji se nisu mogli otkloniti i eksplicitno navodi i nevreme kao razlog prekida. O prekidu, prema istom članu, odlučuje sudija na osnovu svog sudijskog uverenja a sudija Živković iz Niša je doneo odluku da se, i pored opravdanog zahteva FK Partizan, utakmica nastavi i privede kraju.

Sa druge strane, čl. 16. st. 2. Propozicija insistira na tome da se odložena utakmica jesenjeg dela prvenstva mora odigrati do završetka jesenjeg dela, što je u koliziji sa čl.12, st. 2, koji predviđa da se u slučaju izuzetno lošeg vremena ili drugih nepredviđenih okolnosti, utakmica može odložiti a odložena utakmica će se odigrati sutradan odnosno u drugom terminu koji odredi Direktor lige. Postavlja se pitanje da li su danas odloženim utakmicama za sutrašnji dan već prekršene odredbe čl. 16. Propozicija imajući u vidu da su sve poslednje utakmice jesenjeg dela šampionata bile predviđene za 15. decembar".

Svi mečevi koji su planirani za subotu, sem onog u Surdulici, odloženi su za nedelju.

"Ukoliko se, međutim, staje na stanovište da se i nedelja, 16. decembar, smatra poslednjim danom jesenjeg dela prvenstva, može se uputiti pitanje zašto Direktor lige nije omogućio odlaganje utakmice FK Partizan i FK Mačva iz Šapca za nedelju, 16. decembar 2018. godine, baš kao što je slučaj i sa ostalim poslednjim utakmicama jesenjeg dela prvenstva. FK Partizan drži da je postupanje Direktora lige neprofesionalno i tendenciozno, oštro suprotstavljeno načelu distrubutivne pravde koje nalaže da se u istim slučajevima mora postupati na isti način. Odlukama koje je doneo direktno je i bitno uticao na regularnost takmičenja. Ovakva postupanje je samo poslednje u nizu eklatantnih ogrešenja čiji je FK Partizan postao nevoljna sistematska žrtva".

Iz tabora crno-belih navode koje mere planiraju da preduzmu povodom ovih dešavanja, kao što je ponovno odigravanje meča protiv Mačve.

"FK Partizan je u potpunosti svestan nepravnog i nepravednog tretmana koji ima u Super ligi Srbije ali je želeo da svojim konstruktivnim pristupom utiče da sila prava nadvlada pravo sile i da zapovest razuma nadvlada brutalnost bezumlja. Međutim, kada pravno i sportsko nasilje prevlada, kada kako naš narod kaže 'dara prevrši meru', FK Partizan će, u cilju sprečavanja svoje dalje diskriminacije, preduzeti sledeće mere:
1. U skladu sa čl. 58. Pravilnika o takmičenju FK Partizan će, u predviđenom roku, uložiti žalbu na odigranu utakmicu i zahtevati ponovno odigravanje ove utakmice.
2. FK Partizan očekuje i apeluje na FSS da zakaže hitnu vanrednu sednicu i skupštinu predstavnika klubova Zajednice Super lige i Prve lige Srbije kako bi se najzad argumentovano i okviru instutucija sveobuhvatno razgovaralo o aktuelnom stanju u Super ligi Srbije.
3. FK Partizan zadržava pravo da, ukoliko se ovim njegovim zahtevima ne izađe u susret u roku od 48 časova od momenta podnošenja ovih zahteva i žalbe, prekine dalje učešće u Super ligi Srbije i napusti Zajednicu klubova Super lige i Prve lige Srbije"
, zaključuje se.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

243 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d