Nova vest
Fudbal

Utorak, 30.10.2018.

09:36

Novi trener Reala je bivši Zidanov saigrač i obožavalac Mesija

Argentinac Santjago Solari dobio je priliku da posle filijale Reala, Kastilje, vodi kraljevski klub. Upućeni kažu da uživa veliko poverenje Florentina Pereza.

Izvor: Z.K.

Autor: Z.K.

Novi trener Reala je bivši Zidanov saigrač i obožavalac Mesija
Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images

Prvi čovek Reala je, kako prenosi "Marka", još letos razmišljao da mu ukaže šansu, po odlasku Zinedina Zidana, ali tada je dao prednost iskusnijem Lopetegiju.

Nekoliko meseci kasnije, čelnici Reala su se opredelili da smene bivšeg selektora Španije i šansu ukažu 42-godišnjem Solariju koji će priliku za debi imati već u sredu od 19.30 u Kupu kralja na gostovanju ekipi Melilje.

Solari je rođen u Rosariju i karijeru profesionalca započeo je u ekipi River Plate, sa kojom je 1996. osvojio Kup Libertadores. Tri godine kasnije potpisao je za Atletiko Madrid, ali kako je već u prvoj sezoni tim ispao iz Lige, Real je posle svega šest meseci aktivirao klauzulu i doveo ga na "Santjago Bernabeu" 2000.

Solari je pet godina nosio dres Reala za koji je odigrao 131 utakmicu, a mrežu protivnika je tresao 22 puta. Bio je član generacije koju je predvodio Zinedin Zidan, kada su osvijili u Glazgovu trofej Lige šampiona za sezoni 2001/02.

Inače, i Santjagov otac Eduardo, bavio se fudbalom. Igrao je profesionalno u Argentini, a ovim sportom su mu se bavila i braća David i Esteban. Njegov ujak Horhe Solari igrao je u Meksiku, zvali su ga "El Indio", pa je posle toga Santjago Solari dobio nadimak "El Indiesito" ili u prevodu "mali Indijanac".

Mnogima nije poznata činjenica da je jedno vreme radio kao novinar-kolumnista u jednom listu. Zanimljivo je sa koliko je strasti i oduševljenja pisao o svom sunarodniku, nosiocu igre Barselone, Lionelu Mesiju.

"Golovi su svojstveni Mesiju kao što su oluja, munje i gromovi atmosferski fenomen. Svaki put kad Mesi primi loptu zemlja se trese, svi se utišaju, a treneri rivalskih klubova obore glavu držeći ruke u džepovima, kao neko ko je upravo video munju i nema izbora nago da sačeka na zvuk grmljavine. Vazduh treperi toko tih nekoliko sekundi i onda se čuje oduševljenje posle postizanja gola", pisao je svojevremeno Solari.

Često je upoređivao Kristijana Ronalda i Lionela Mesija, kao u trenutku kada je Argentinac osvojio četvrtu "Zlatnu loptu".

"Razlika između Mesija i Ronalda je u tim Zlatnim loptama. Kristijano je najbolji igrač sveta zato što se Mesi bavi drugim sportom", rekao je Solari, koji nije krio da žali što Mesi igra u Barseloni, a ne u Realu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve