Nova vest
Fudbal

Nedelja, 22.07.2018.

14:30

"Zvezda je sirotinju u ono vreme učila mnoge stvari iz života"

Nekadašnji igrači Crvene zvezde i njene legende tvrde da su od malih nogu učeni da vole Crvenu zvezdu, koja ih je spremala i fudbalski i životno.

Izvor: B92, zvanični sajt

Autor:B92, zvanični sajt

YSS / FK Crvena zvezda

Stanislav Karasi se priseća da je Miljan Miljanić dovodio konobare, koji su fudbalere učili da pravilno rukuju escajgom za jelo.

Vladimir Petrović Pižon kaže da nije verovao kako će zaigrati u prvom timu kao maloletnik, a Dušan Savić je sa 19 godina naučio da od trenutka kada postane profesionalac Zvezde, do kraja života predstavlja tim i na terenu i van njega.

"Prvi kontakt i razgovor sa Draganom Džajićem je bilo nešto, nešto posebno. I samo saznanje da mogu da pređem u Crvenu zvezdu je za mene bilo neverovatno u tom ternutku. Dolazak na 'Marakanu', razgovor, ta emocija, sve je to neponovljivo. Bez obzira na to što sam kasnije otišao i u Italiju i afirmisao se u italijanskom fudbalu. Ali ta emocija i dolazak u Zvezdu je bilo nešto posebno", kaže Bratislav Živković, sadašnji trener omladinaca crveno-belih.

Sportski direktor Zvezde Mitar Mrkela kaže da su obaveze mlađih igrača manje, sve dok ne postanu profesionalci i obaveze im postanu veće.

Živković podvlači da je lakše doći do superligaških terena iz manjih ekipa jer je u Ljutice Bogdana konkurencija veća. Oni koji dođu, moraju da podnesu i veći pritisak.

"Sećam se kad sam bio klinac, ovde je bila šljaka gde smo mi trenirali i prvotimci su prolazili pored nas i stalno su nam dobacivali 'ajmo klinci, dajte sve od sebe, da što pre dođete u prvi tim, da Zvezda od vas ima koristi, a ne od stranaca", kaže bek Filip Stojković.

Dušan Savić kaže da mu je Slobodan Ćosić rekao da će ceo život predstavljati klub, a Stanislav Karasi da su između ostalog učili da vole klub.

"Mi smo učeni da volimo Zvezdu, kako se ponaša u klubu i na ulici. Ja se sećam da nas je naš 'Čiča', Miljan učio mnogim stvarima. U to vreme je sirotinja igrala fudbal, a sirotinja nije bila u situaciji da nauči mnoge stvari iz života. Sećam se da je dovodio najbolje konobare da nas uče kako se drže noževi, viljuške i ostalo jer mi prezentujemo Crvenu zvezdu na putovanjima", kaže Karasi.

Više o tome kako se postaje profesionalac u dresu šampiona Srbije možete pogledati u emisiji "Naša linija života".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve