Nova vest
Fudbal

Subota, 19.05.2018.

13:20

Za koga navijaju članovi engleske kraljevske porodice?

Centralni događaj u svetu ove subote je kraljevsko venčanje princa Harija i glumice Megan Markl.

Izvor: AK

Autor: AK

Za koga navijaju članovi engleske kraljevske porodice?
Foto: Getty images

Pored "krune" Englezi obožavaju najviše fudbal. A za koga navijaju članovi kraljevske porodice?

Njeno kraljevsko visočanstvo, kraljica Elizabeta II, vladarka Velike Britanije i 15 članica Komonvelta, povezana je sa tri engleska i jednim škotskim klubom.

Princ Čarls je taličan najtrofejnijem ostrvskom klubu, princ Hari je sklonost ka jednom londonskom timu "nasledio" od bake, dok je budući kralj Vilijam privržen jednom birmingemskom.

Mladoženja Hari je do veridbe njegovog brata Vilijema pre nekoliko godina češće bio u žiži javnosti. Pažnju je privlačio bacanjem prve lopte na bejzbol meču Njujork Metsa, a velike kritike je dobio kada se na jednom maskenbalu maskirao u nacističkog vojnika.

Kasnije se "smirio", te na iznenađenje svih izabrao vojničku karijeru, pa se borio u Afganistanu. Ipak, kao i svi Englezi i on voli sport, posebno fudbal i ragbi. Navodno je veliki fan Arsenala, kome je bliska i baka Kraljica.

Buduća princeza Markl je Amerikanka, iz los Anđelesa, ali nema konkretnih informacija da li je pristalica nekog sportskog tima.

Nije sigurno koji tim je omiljen kraljici Elizabeti, prisvajaju je tri londonska tima Arsenal, Vest Hem i Milvol, a u to su uvereni i u Glazgov Rendžersima.

Navodno je njena pažnja najviše posvećenja "tobdžijama", i to jer je oduševio sada već bivši menadžer kluba iz severnog Londona Arsen Venger kada su se upoznali u Bakingemskoj palati 2007. Takođe, svojevremeno se pisalo da najviše voli da gleda Seska Fabregasa.

Prvi fudbalski meč na kojem je bila kraljica pratilo je 100.000 navijača na Vembliju 1953, kada su u finalu FA Kupa igrali Blekpul i Bolton (4:3).

"Fudbal je težak posao, zar nisu primadone? Ali to je prelepa igra", najpoznatija je izjava kraljice o najpopularnijoj sporednoj stvari na svetu.

Njen sin princ Čarls najčešće vreme provodi baveći se tradicionalnom aristokratskom igrom – polo, ali i on je u žiži jednog velikog engleskog kluba.

Iako nije potvrđeno da je navijač "redsa", u Liverpulu ga obožavaju s obzirom da su oba puta kada se on ženio (1981. sa Dajanom, 2005. sa Kamilom) "crveni" osvojili Ligu, odnosno Kup šampiona.

Na njihovu žalost, ove godine se Čarls nije ženio, a njih 26. maja očekuje duel sa Real Madridom u finalu LŠ. Možda Hari bude jednako taličan. U međuvremenu, spekuliše se da je najstariji princblizak i Barnliju.

Budući kralj princ Vilijam osvedočeni je navijač Aston Vile. Vrlo je aktivan u fudbalskom životu, bio je jedan od ključnih učesnika kandidature Engleske za SP 2018, a predsednik je Fudbalske asocijacije Engleske (FA) od 2006.

S toga engleski mediji spekulišu da li će ranije napustiti venčanje svog brata kako bi prisustvovao finalu FA Kupa između Čelsija i Mančester junajteda na Vembliju (18:30h).

"Još uvek radim na tome. Videću šta mogu da uradim", rekao je princ koji je redovan na ovim utakmicama.

I njegova supruga, buduća kraljica Kejt, vojvotkinja od Kembridža, poznata je kao veliki ljubitelj sporta.

Bila je kapiten srednjoškolskog hokej tima, roditelji su joj kupili milion funti vredan stan u blizini Čelsijevog Stamford Bridža, a odrasla je u komšiluku vlasnika Redinga, miltimilionera Džona Madžeskog.

Pre nekoliko godina priznala je javno da najvija upravo za londonske "Plavce".

Kejt prisvajaju i u škotskom Hartsu koji je delio besplatno karte navijačima sa imenima Vilijam i Kejt za utakmicu nekoliko dana nakon njihovog venčanja 29. aprila 2011.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve