Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 14.05.2018.

19:39

"Smeta nam VAR, a ne i kad se Ronaldo minut sprema za slobodnjak"

Bivši hrvatski fudbaler Zvonimir Boban brani ideju VAR (video asisstant referee) na Svetskom prvenstvu u Rusiji i nada se da će na njemu Hrvatska igrati dobro.

Izvor: B92

Autor:B92

Getty images

On je kao reprezentativac stare Jugoslavije u Čileu 1987. godine osvojio Svetsko prvenstvo u mlađim kategorijama.

Iz seniorske karijere pamti veliki uspeh sa Hrvatskom sa kojom je 1998. u Francuskoj bio treći.

"To je bio vrlo poseban tim. Tim prijatelja koji se već poznavao 15 godina, oduvek su bili zajedno i nikad se nisu svađali, samo su uživali u fudbalu i životu. To je bilo nešto neverovatno za naš narod. Nova zemlja, prvo Svetsko prvenstvo i treće mesto, sve je prošlo dobro", rekao je Boban za sajt FIFA.

On opisuje Mundijal kao "milion boja i ceo svet na jednom mestu", gde se svi fanatično bore za svoje zemlje. Biće, kaže i autsajdera i favorita. Boban brani sudije i smatra da je VAR veliki iskorak ka poštenju u fudbalu.

"Sve će na ovom Svetskom prvenstvu biti prikazano na velikim ekranima stadiona. Scene i fotografije sa VAR pregleda, biće i natpisa, sve će biti prikazano i to će značiti mnogo za komunikaciju sa navijačima na tribinama", kaže Boban koji ističe da će na osnovu istraživanja jednog belgijskog instituta VAR usporiti igru za jedan procenat.

"Fudbal i inače nije toliko tečna igra. Na prošlom Mundialu se efektivno igralo 57 i po minuta. Znači, mi već nekako gubimo 35 minuta ili više. Na slobodne udarce na primer, ali za nas je normalno kada se Ronaldo sprema na slobodan udarac po minut i to je za nas normalna upotreba vremena. Gubimo devet minuta na slobodnjake, sedam minuta na aut, pet i po na gol aut i još četiri i po na kornere", kaže Boban.

Stoga smatra da nije "greh" ako se izgubi još minut da se vidi i otkrije situacija koja može direktno da promeni ishod utakmice. Svetsko prvenstvo u Rusiji počinje 14. juna i trajaće do 15. jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve