Nova vest
Fudbal

Sreda, 29.11.2017.

12:40

Partizan strepi od UEFA: Delegat je maliciozan

Čelnici Partizana žale se na tendecioznost pojedinih predstavnika UEFA zbog kojih srpski šampion često dobija kazne.

Izvor: AK

Autor: AK

Partizan strepi od UEFA: Delegat je maliciozan
Foto: StarSport

Crno-beli su se opet našli na tapetu Disciplinske komisije UEFA, treći put ove sezone, zbog nepravilnosti tokom meča sa Jang Bojsom u petom kolu grupne faze Lige Evrope.

UEFA je ove sezone kaznila Partizan sa dva meča pred praznim tribinama i 160.000 evra zbog incidenata na mečevima protiv Budućnost i Olimpijakosa, a sada mu preti nova kazna.

"Mi smo ovo već iskusili i ovo pokazuje određenu tendenciju. Nneizvesno je prognozirati da li će Partizan prvu utakmicu u šesnaestini finala Lige Evrope dočekati pred svojim navijačima, jer izvesnu otežavajuću okolnost čini uslovna kazna, a to je automatska odluka da Partizan igra pred praznim stadionom ako se na utakmici čuje nekakav rasni povik ili bude neka poruka na transparentu. Ovde bi trebalo analizirati kakav je obim klupske odgovornosti. Zamislimo redara ili redare, koji se suočavaju sa unošenjem određenih navijačkih rekvizita. Zaduženi su da spreče pirotehniku, oštre predmete, sve transparente koji su rasistički i koji bi ukazivali na rasizam. I sad taj redar posmatra ulazak navijača, unosi se transparent "Nek’ je tvojoj majci hvala", unose se fotografije pokojnih navijača Aleksandra Stankovića, Antića... Koji to um može da prespoji i poveže te tačke u trenutku i da kaže da je ovo tendenciozno smišljeno da se oda počast Ratku Mladiću. To nije pitanje obrazovanja, to je pitanje snoviđenja - da neko dobije viziju da je reč o takvoj nameri", rekao je za klupsku televiziju potpredsednik Vladimir Vuletić.

Partizanovi navijači su se opet našli na udaru zbog "rasizma", a delegat UEFA im je zamenio skandiranje "Živela, živela Kraljevina Srbija".

"Dolazimo do novog nivoa malicioznosti. Delegat povezuje pesmu "Nek’ je tvojoj majci hvala" sa standardnim navijačkim pokličem. Na svakoj utakmici reprezentacije Srbije, na svakoj, bez izuzetka, peva se i viče: "Živela, živela, Kraljevina Srbija". To svi navijači pevaju. Dovoditi u vezu tu pesmu sa bilo kakvim odavanjem pošte nekakvoj zločinačkoj nameri, odavanju pošte genocidnim namerama je najblaže rečeno izuzetno zlonamerno i maliciozno. Ta Kraljevina Srbija nije "Velika Srbija", kako se želi prikazati, ta Kraljevina Srbija je površinski bila najmanja u svojoj istoriji, nije imala ništa što danas ima. Ali, bila je sila pobednica u Prvom svetskom ratu i nije bila na strani Austrougarske, niti je ikada bila na strani fašizma ili nacizma", dodao je Vuletić, profesor Rimskog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Vuletić zaključuje da je najveći problem Partizana što se iste ili slične pojave nalaze u izveštajima delegata iz sezone u sezonu.

"Morate da imate jednake aršine u jednakim slučajevima. Nebitno je da li je reč o švajcarskom huliganu, srpskom huliganu, hrvatskom huliganu ili islandskom huliganu. Huligan je huligan. Ovde nemamo huligana. Nije zapaljeno 30 baklji u poluvremenu. Imamo dve petarde i ako treba odgovaraćemo za to. Postavlja se pitanje da li određeni pojedinci unutar UEFA imaju određene tendencije na utakmicama Partizana. Da, Partizan ima lošu reputaciju. Nama je najveća zamerka bio recidivizam, povratništvo, višestruko povratništvo. Ovde, ipak, ne vidim da je ovde reč o povratništvu, ne vidim biće dela, to je poenta“, zaključio je potpredsednik Partizana.

Partizan 7. decembra gostuje Dinamu u Kijevu u poslednjem kolu grupne faze Lige Evrope, rivala u nokaut fazi će saznati 11, a mečevi šesnaestine finala takmičenja su na programu u drugoj polovini

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve