Nova vest
Fudbal

Sreda, 08.03.2017.

18:25

Gardijan: Kako je KPR poklekao pred Partizanom

Nije bilo mnogo velikih preokreta u istoriji evropskog klupskog fudbala, ali u jednom od njih učestvovao je beogradski Partizan.

Izvor: mn

Autor: mn

Gardijan: Kako je KPR poklekao pred Partizanom
screenshot

Crno-beli su 1984. godine uspeli da nadokande četiri gola zaostatka protiv Kvins Park Rendžersa u Londonu i posle 6:2 pobede 4:0 u Beogradu i prođu u treće kolo Kupa UEFA.

Sličan izazov imali su fudbaleri Arsenala u osmini finala Lige šampiona, ali posle 5:1 u Minhenu, istim rezultatom poraženi su u Londonu.

I Barselona je na teškim mukama posle poraza od Pari Sen Žermena u Francuskoj 4:0.

Ovi rezutlati motivisali su novinare britanskog Gardijana da podsete na istorijski meč između Kvins Park Rendžersa i Partizana u kom su crno-beli napravili neverovatan podvig.

Rane osamdesete bile su uzbudljive godine za navijače Kvins Park Rendžrsa. Pod vođstvom menadžera Terija Venejblsa klub je stigao do Finala FA Kupa 1982. i osvojio Drugu diviziju 1983. i osigurao peto mesto 1984. Engleske lige, plasiravši se u Kup UEFA za sezonu 1984/1985. Ali nevolje su bile pred njima.

Venejbls je prešao u Barselonu, a Alan Maleri je stigao iz Kristal Palasa. Posle samo šest meseci Maleri je imao mnogo problema u Zapadnom Lonodnu, uključujući 5:5 sa Njukaslom i kikseve u gostima sa Totenhemom, Sanderlenom i Lesterom. Ali avanture Kvins Park Rendžersa u Evropi zauzele su najviše prostora u medijima na početku sezone, ali ne zbog rezultata kojima su se mnogi nadali.

Jedna od prednosti Kvins Parka bio je njihov teren od veštačke trave, ali su oni zbog toga svoje mečeve u UEFA Kupu morali da igraju izvan Loftus Rouda, pa je KPR izabrao Hajberi kao svoj novi dom. Nije se činilo da će im promena terena doneti neke promene u prva dva kola.

Laka pobeda od 3:0 protiv Rejkjavika u gostima, prethodila je trijumfu od 4:0 na Hajberiju pred samo 6.196 navijača. Letnje pojačanje, Geri Banister, postigao je het trik, pa je londonski klub lako prošao u narednu rundu. Naredni test bio je mnogo jači za Malerovu ekipu.

Partizan, koji je osvojio šampionat Jugoslavije 1982/83 i bio drugi u narednoj sezoni, predvođen je talentovanim napadačima Zvonkom Živkovićem i Draganom Manceom. Ipak, Malerova ekipa je verovala u sebe. Pre prvog meča na Hajberiju, rekao je da želi u Beograd sa dva gola prednosti. Njegove želje su bile više nego ispunjene, ali četiri gola prednosti nisu bila dovoljna za prolaz.

Malerijev plan je bio da napadne Partizan po bokovima, koristeći vezne igrače Feredeja i Stjuarta. Stjuart je zamenjen na poluvremenu, ali je sve išlo kako treba. Džon Gregori je postigao vodeći gol u 12. minutu pred 7.836 navijača, pre nego što je Klinčarski poravnao rezultat minut kasnije. Mance je 10 minuta kasnije doneo prednost Partizanu pogotkom sa 30 metara, ali je KPR odgovorio brzo preko Feredeja, a vođstvo domaćima vratio je Steinrod pred kraj poluvremena.

Neil je povećao razliku na početku drugog poluvremena, a dva pogotka postigao je Banister u nastavku za pobedu 6:2.

To što je KPR primio dva pogotka na svom terenu nije bila idealna stvar, ali Maleri je mogao biti zadovoljan performansom svog tima na Hajberiju.

Viđena je jedna nemila situacija. Neil je intervenisao u prepirci između Steinroda i Smajića, gurnuvši igrača Partizana koji je pao na zemlju. "Jugosloven je dobar glumac“, rekao je Maleri. Neil je dobio crveni karton i morao je da propusti naredni meč.

Utakmica je bila veoma teška. Trener Partizana Nenad Bjeković bio je ljut zbog Fenvikovog starta na Ljubomiru Radanoviću. „Sramota, on je trebalo da dobije crveni karton.“ Fenvik je bio oprezan i smatrao da bi Partizan mogao još više da se „bije“ u revanšu. „Ne smemo da dozvolimo da budemo uključeni u to, iako će oni hteti da nas uplaše.“

Atmosfera u Beogradu je oduvek bila veliki faktor, a "dobrodošlica" koju su igrači Kvins Park Rendžersa dobili na zagrevanju, sat vremena pre početnog udarca svima je otvorila oči. Igrači su gađani kovanicama sa tribina koje su bile do pola popunjene, a buka koju je pravilo 45.000 navijača šokirala je i samog trenera. „Nikad nisam video publiku koja može da napravi tako nešto. Bilo je teško našim mladim igračima da se nose sa tim.“

Dobar početak gostiju bio je ključan u utišavanju navijača Partizana, ali Mance je doneo prednost crno-belima posle samo pet minuta. KPR je odolevao do 40. minuta, ali zaostatak je prepolovljen kada je štoper Viks faulirao Živkovića u kaznenom prostoru, a Kaličanin postigao pogodak sa penala. Živković je terorisao odbranu Kvins Parka samo pet dana po zavšetku služenja vojnog roka. Mora da je Viks poželeo da je Živković produžio ostanak u vojsci.

Veče je od lošeg postalo još gore za KPR kada je Ješić postigao treći pogodak za Partizan. Nemoguće je sada postalo moguće kada je Živković postigao četvrti gol za potpuni povratak. Prošlo je 64 minuta i ostalo je dovoljno vremena za KPR da postigne pogodak, ali oni su bili šokirani i potučeni. Ukupan rezultat 6:6 odveo je Partizan u narednu fazu zbog golova u gostima.

Maleri je zaključao igrače u svlačionici 40 minuta po završetku meča, pre nego što se pojavio pred novinarima da prokomentariše „najgori rezultat u njegovom fudbalskom životu“. „Ne krivim nikoga pojedninačno. Primili smo četiri gola i Partizan je bio briljantan. Nisu nam dopustili da krenemo napred sa loptom“, rekao je menadžer KPR.

„U Beogradu smo već izgubili više od sat vremena pre početka meča. Video sam kako su se lica igrača promenila kada smo izašli na teren u onu atmosferu. Bilo je neverovatno. Uplašio sam se toliko da sam dugo mislio o tome.“

Pričalo se da su igrači popili mnogo alokohola na tom putu, pre i posle meča, ali šta god bila istina, celo iskustvo bila je noćna mora za KPR.

„Nisam pod pritiskom“, rekao je Maleri na povratku u Englesku, ali vodio je izgubljenu bitku. Manje od mesec dana posle debakla od Partizana, Maleri je otpušten, a KPR je bio na 16. mestu. Pod menadžerom Frenkom Sajblejem na kraju su završili na poziciji iznad zone ispadanja.

Partizan je u narednom kolu ispao od Videotona i pokazalo se da nije svaki tim milosrdan kao KPR, naveo je Gardijan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve