Nova vest
Fudbal

Sreda, 01.02.2017.

13:43

Prelazni rok: Premijerligaši prvi put profitirali

Klubovi Premijer lige prvi put su u jednom prelaznom roku zaradili više novca od prodaje igrače nego što su potrošili na kupovinu.

Izvor: AK

Autor: AK

Prelazni rok: Premijerligaši prvi put profitirali
Foto: Getty images

Premijerligaši su u januaru 2017. potrošili 215 miliona funti, što je drugi najveći iznos u istoriji, ali su više dobili od prodaje – 255 miliona.

Najviše novca engleski klubovi su zaradili zahvaljujući neograničenim resursima iz Kine, a s obzirom da je tamo prelazni rok otvoren do 28. februara, realna je mogućnost da dodatno profitiraju na prodaji igrača.

Najveću prodaju u januaru napravio je Čelsi koji je prodao Oskara za 60 miliona evra, a ostali vredni transferi su odlazak Dimitrija Pajea iz Vest Hema za 25 miliona, prelazak Morgana Šnajderlina iz Mančester Junajteda u Everton za 22,5, selidba Odiona Igala poslednjeg dana roka u Kinu za 20, te potom još jedan odlazak iz Junajteda – Memfisa Depaja za 18 miliona.

Što se tiče dolazaka, u centru pažnje su bili transferi Gabijela Žezusa iz Palmeirasa u Mančester Siti za 27 miliona, Manola Gabijadinija iz Napolija u Sautempton za 14 miliona funti u poslednjim trenucima u utorak uveče, kao i dolazak još jednog Srbina u PL, Luke Milivojevića u Kristal Palas iz Olimpijakosa za 12 miliona.

Zanimljivo je da je poslednjih šest timova sa tabele PL potrošili skoro isto novca kao i 14 bolje rangiranih ekipa. Sam Palas je uložio skoro 40 miliona funti u dolazak trojice igrača.

I dalje je ostao rekord iz januara 2011. godine kada su engleski klubovi potrošili 225 miliona funti na transfere. Ukupno gledano, Englezi su u sezoni 2016/2017 potrošili 1,38 milijardi funti!

Što se tiče konkurencije, najviše posle Engleza su trošili Francuzi koji su u januaru uložili oko 120 miliona funti u igrače, sledi Nemačka sa oko 90, blizu su i Italijani, dok su se najmanje istakli Španci sa tek desetak miliona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve