Nova vest
Fudbal

Sreda, 06.04.2016.

21:44

Glavni akter "Panamskih papira" napustio FIFA

Urugvajac Huan Pedro Damijani, čije se ime pominje u aferi u vezi za otkrićima iz "Panamskih dokumenata", podneo je ostavku u Etičkom odboru FIFA.

Izvor: B92

Autor:B92

Glavni akter
Foto: Getty images

Damijani je u otkrićima iz Panamskih dokumenata povezan s trojicom optuženih za korupciju na vrhu rukovodstva te svetske sportske organizacije.

FIFA nije dala nikavu dodatnu informaciju, a u utorak je pokrenula istragu oko delovanja Damijanija, koji je bio u odelenju za presude odbora za etiku.

Odbor za etiku FIFA je nezavisno telo sastavljeno iz dva odelenja, za istrage i za presude.

Prema navodima iz procurelih dokumenata Damijani i njegov kabinet advokata radio je navodno za sedam ofšor kompanija povezanim s Urugvajcem Eugenijem Figeredom, bivšim potpredsednikom FIFA i bivšim članom izvršnog odbora te organizacije, koji je uhapšen u Cirihu krajem maja prošle godine.

Damijani je navodno takođe bio posrednik kod jedne firme s sedištem u američkoj državi Nevadi povezane s argentinskim poslovnim ljudima Ugom i Marijanom Hinkisom.

Otac i sin Hinkis su među osobama koje su prošle godine izručene američkim vlastima u sklopu velikog korupcijskog skandala koji je uzdrmao FIFA.

Njih istražuje američko pravosuđe zbog navoda da su platili desetine miliona dolara mita za dobijanje prava televizijskog prenosa FIFA događaja u Južnoj Americi.

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara je na osnovu dosijea procurelih iz panamske firme Mosak Fonseka sproveo istragu o ofšor poslovanju svetske elite i utajama poreza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve