Nova vest
Fudbal

Nedelja, 20.12.2015.

11:30

Barselona treći put prvak sveta

Ekipa Barselone osvojila je treću titulu klupskog prvaka sveta, pobedivši River Plejt na stadionu Jokohama u Tokiju – 3:0 (1:0).

Izvor:

Autor:

Default images
Getty images

'Blaugrana' je upisala treći trijumf na FIFA Klupskom svetskom pvenstvu, u svom petom finalu, posle titula 2009. i 2011. godine, dok je osvajač Kopa Libertadoresa ostao na jednom trofeju – osvojenom 1986. protiv Steaue.

Ekipa Luisa Enrikea ovom pobedom kompletirala je neverovatnu godinu, pošto je posle titula prvaka Španije, Evrope, Kupa kralja i UEFA Superkupa stigla do petog trofeja za nešto više od šest meseci.

Prvak Južne Amerike krenuo je hrabro, počeo prvi da preti, ali je takvo stanje snaga na terenu trajalo samo u uvodnih desetak minuta. Uskoro su počeli da se ređaju napadi Barse, da bi joj prednost doneo Lionel Mesi u 36. minutu, posle centaršuta Danija Alvesa i spuštene lopte Nejmara da Silve.

Tim rezultatom otišlo se na odmor, iako su Katalonci imali još nekoliko odličnih prilika, pre svih Luis Suares, ali se Urugvajac za promašaje ispravio već posle četiri minuta nastavka. Serđio Buskets poslao je divan pâs svog centarfora, sa polovine terena, a ovaj lako prevario Marsela Barovera.

Mogla je Barselona u narednih nekoliko minuta da dotuče rivala, ali nije uspela da pogodi mrežu, da bi konačan rezultat postavio ponovo Suares, a ovoga puta bio je precizan na centaršut Nejmara u 68. minutu, postigavši svoj peti gol na turniru – čime je potvrdio titulu najboljeg igrača turnira.

Takođe, šampion Španije oborio je rekord po broju pogodaka u kalendarskoj godini, ali i nastavio dominaciju Evropljana protiv timova iz Južne Amerike (29-22 u titulama). Timovi sa Starog kontinenta osvojili su osmi trofej prvaka sveta u poslednjih devet godina.

Argentinci su agresivnim pristupom i visokim presinogm iznenadili Katalonce, ali nisu uspeli da ugroze Klaudija Brava. Posle desetak minuta igre Barsa je preuzela kontrolu, da bi Marselo Barovero u 11. minutu zaustavio odličan pokušaj Lionela Mesija, posle asistencije Andreasa Inijeste.

Do isteka pola časa igre gledali smo napade ekipe Luisa Enrikea, koji su karakterističnim posedom pokušavali da stvore šansu za pogodak. Ipak, River se dobro branio i čekao svoju šansu iz kontri, a prvi pokušaj imali su u 31. minutu, kada je Bravo zaustavio pokušaj Alaria. U međuvremenu, videli smo i nekoliko izuzetno oštrih startova i tri žuta kartona (dva za River, jedan za Barsu).

Nije 'Blaugrana' odustajala od svog načina igre, a takav pristup doneo joj je vođstvo u 36. minutu. Dani Alves centrirao je sa desnog boka, Nejmar glavom spustio loptu na penal, a Mesi iz pada postigao svoj četvrti gol u finalima FIFA Svetskih prvenstava – 1:0.

Nedugo zatim, Suares je posle prodora po desnom krilu ušao u kazneni, pa u peterac, ali je Barovero zaustavio njegov pokušaj centaršuta. Do odlaska na odmor ponovo je Urugvajac mogao da duplira prednost svog tima, ali je loše šutirao iz situacije '1 na 1', posle asistencije Mesija.

Nastavila je Barsa da diktira ritam i od starta drugog dela igre, da bi već posle četiri minuta igre Suares svoj treći pokušaj pretvorio u pogodak. Serđio Buskets poslao je divan pâs do Urugvajca, sa polovine terena, a ovaj lako prevario Barovera 0:2.

U narednih desetak minuta šampion Evrope mogao je da postigne najmanje još tri gola, Ali, Barovero je sa defanzivcima svog tima uspeo da osujeti dva pokušaja Mesija, posle prodora i asistencija Nejmara, da bi zatim Edgar Alvares Balanta sjajnim klizećim startom zaustavio solo prodor Brazilca u kazenenom.

U međuvremenu, Marselo Galjardo pokušao je nešto da promeni već na poluvremenu, uvođenjem Gonsala Martinesa umesto Rodriga More, odnosno Luća Gonsalesa umesto Leonarda Poncija. Već u 55. minutu videli smo i poslednju izmenu u timu prvaka Južne Amerike, pošto je Sabastian Drusi zamenio Tabarea Vudesa, što je značilo da u igri nećemo videti Havijera Pedra Saviolu.

Posle velikog broja šansi za Barsu, usledila je nova serija prekršaja pa je tempo meča znatno opao, a do 68. minuta nije bilo previše uzbuđenja. Uskoro smo videli i prvu izmenu od strane Enrikea – izašao je Ivan Rakitić, a ušao Serđi Roberto.

Međutim, nije bilo potrebno previše vremena Barseloni da se ponovo zahuhta, pa je već u 68. minutu sve bilo rešeno. Ponovo se u ulozi asistenta našao Nejmar, centriravši idealno sa levog rogđa kaznenog na peterac – odakle Suares lagano glavom pogađa dalju malu mrežu – 0:3.

U samom finišu susreta na terenu se našao i Tomas Vermalen, koji je zamenio Havijera Masćerana, a nekoliko minuta kasnije, u 77. minutu, malo je nedostajalo da River postigne počasni pogodak. Pokušao je Lukas Alario, ali je Bravo uspeo da njegov pokušaj izbaci u korner.

Novu šansu za pogodak imao je Gonsalo Martines, gađao je sa ivice kaznenog gornji desni ugao, ali je Bravo ponovo sjajno intervenisao. Katalonci nisu imali previše želje da eventualno izjednače najubedljiviji trijumf u finalima, pošto su uglavnom čuvali loptu na sredini terena.

U poslednjih pet minuta igre videli smo nekoliko minijatura Nejmara, ali nije bilo ozbiljnijih prilika za pogodak, pa je Barselona rutinski privela meč kraju i po treći put u svojo istoriji postala klupski prvak sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

103 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve