Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 14.12.2015.

19:29

Sumnjive 133 transakcije FIFA

Švajcarske vlasti istražuju 133 izveštaja sumnjivih finansijskih aktivnosti koje se dovode u vezu sa dodelom organizacije Mundijala Rusiji i Kataru.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images
Getty Images

U avgustu je objavljeno da su 133 slučaja pod istragom zbog korupcije u Svetskoj fudbalskoj federaciji, čije sedište je u Cirihu.

Rusija i Katar, zemlja koja nema pravu fudbalsku tradiciju, negirali su umešanost u korupciju.

Generalni tužilac je objavio da su izveštaji o sumnjivim aktivnosti došli od tela koji se bavi istragama pranja novca.

Federalni tužilac Sjedinjenih Država vrši paralelnu istragu finansijskog poslovanja vladajućeg tela svetskog fudbala i već je podigao optužnicu protiv 27 zvaničnika zbog mita i korupcije. Ta istraga se takođe bavi i protokom sumnjivog novca kroz bankarski sistem.

“Fajnenšal tajms” je takođe objavio da tužioci prete da će kazniti banke koje nisu prijavile sumnjive aktivnosti na računima koji imaju veze sa FIFA. Takođe se navodi da su zatraženi podaci od švajcarskih banaka, koje su one dostavile tužilaštvu Sjedinjenih Država, ali podaci čiji su računi nisu objavljeni.

Zbog aktivne istrage i moguće umešanosti u kriminalne radnje, FIFA je suspendovala svog prvog čoveka Sepa Blatera, njegovog zamenika Žeroma Valkea i potpredsednika Mišela Platinija, koji je i predsednik Evropske fudbalske unije. Nijedan od njih ni za šta nije optužen, a svi su negirali da su uradili išta protivzakonito.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve