Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 12.10.2015.

20:42

Platini zataškava spornu isplatu

Prvi čovek UEFA Mišel Platini nije dostavio nikakav dokaz za uplatu od dva miliona švajcarskih franaka koje je dobio od FIFA, prenosi BBC.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images
Getty Images

Etički komitet FIFA istražuje spornu uplatu, koja je izvršena devet godina pošto je Platini obavio posao konsultanta za predsednika vladajućeg tela svetskog fudbala Sepa Blatera.

Platini, potpredsednik FIFA, i Blater trenutno su suspendovani na 90 dana dok istraga o korupciji ne bude završena.

BBC prenosi da postoji pisani ugovor za Platinijev rad za FIFA od 1998. do 2002. godine, za šta je on dobio oko milion švajcarskih franaka. Dodatna dva miliona su sporna, pošto su Francuzu uplaćena 2011. godine, a za to ne postoji nikakav pisani trag.

Veruje se da su Platini i Blater istražiteljima da je dodatna uplata izvršena na osnovu usmenog dogovora da sadašnjem prvom čoveku evropskog fudbala sleduje po pola miliona za svaku od četiri godine kada je radio za FIFA. U saopštenju koje je objavio Platini povodom optužbi za korupciju, on je istakao da je u to vreme dogovoreno da uplata bude izvršena naknadno zbog finansijskih problema u kojima se tada našla FIFA.

Po zakonima u Švajcarskoj, zaposleni ne može da traži da dogovor bude isplaćen, bio usmeni ili verbalni, ako je prošlo više od pet godina. U Platinijevom slučaju, prošlo je devet godina.

I Platini i Blater su negirali da je to uopšte slučaj korupcije i žalili su se na suspenzije, a takođe i veruju da će biti oslobođeni optužbi.

Platini je, inače, glavni kandidat da zameni Blatera na čelu FIFA, a izbori bi trebalo da budu održani u februaru. Međutim, suspenzije, još nije poznato da li će Francuz moći da ispuni određene uslove da bi se uopšte kandidovao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve