Nova vest
Fudbal

Sreda, 08.07.2015.

19:21

Premijer Hrvatske moli Platinija za milost

Premijer Hrvatske Zoran Milanović pisao je predsedniku UEFA Mišelu Platiniju, kako bi pokušao da spasi reprezentaciju svoje zemlje izbacivanja sa EURO 2016.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images
Screenshot

Hrvatima preti velika kazna zbog incidenta na utakmici sa Italijom u Splitu, gde je na terenu stadiona Poljud bio iscrtan kukasti krst.

Meč je odigran pred praznim tribinama jer je Hrvatska bila kažnjena zbog rasizma na prethodnom duelu sa Norveškom. Milanović je Platiniju pisao da su Hrvati tokom Drugog svetskog rata bili partizani, a ne nacisti.

Pismo prenosimo u celosti:

"Upućujem Vam ovo pismo zabrinut za sudbinu hrvatske nacionalne selekcije tokom disciplinskog postupka koji je posledica tužnog incidenta na marginama kvalifikacionog meča za EURO 2016. Hrvatska – Italija u Splitu 12. juna. Još uvek nepoznati počinitelji jasno su i odlučno osuđeni sa svih strana političkog spektra i od svih državnih institucija. Njihov čin naišao je na prezir velike većine hrvatskih građana. Pokrenuto je opsežno kriminalističko istraživanje, za koje se nadamo da će doneti rezultat i da će počinitelji biti pronađeni u najskorije vreme.

U ovom kontekstu, želeo bih istaći da je Hrvatska tokom Drugog svetskog rata imala najveći udeo antifašističkih snaga među stanovništvom u okupiranoj Evropi. Građana Hrvatske bilo je najviše u partizanskim odredima tokom rata. Ističem ovo kako bih pojasnio da za počinitelje gnusnog čina u Splitu nema podrške niti razumevanja u hrvatskom društvu. Njihov čin usmeren je pre svega protiv Hrvatskog fudbalskog saveza, i to zbog unutrašnjeg sukoba Saveza s delom navijača, a nikako nije podrška nacističkoj ili fašističkoj ideologiji, niti je usmeren protiv hrvatske reprezentacije.

Razumem da će najverovatnije biti sankcija protiv FS Hrvatske. Međutim, želeo bih apelovati na razumevanje UEFA i upozoriti na činjenicu da Hrvati žive i dišu sa svojom reprezentacijom. Navijači su bili duboko šokirani nakon incidenta, u strahu od pravične kazne. Drakonska sankcija koja bi ozbiljno naštetila ili čak sprečila uspeh reprezentacije u dosadašnjim, za našu nacionalnu selekciju, izvrsnim kvalifikacijama za EURO 2016, išla bi na ruku upravo onima koji žele srušiti Savez, ali to bi uništilo i reprezentaciju. To bi bio neizbrisiv ožiljak na duši hrvatskih navijača te bi dugoročno naštetio fudbalskoj igri u Hrvatskoj.

Apelujem na Vas, gospodine predsedniče, ne dopustite da se EURO 2016 održi bez sudelovanja svih najboljih nacionalnih reprezentacija. Igra se mora odigrati na fudbalskom terenu", stoji u pismu predsednika Vlade Zorana Milanovića Mišelu Platiniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve