Nova vest
Fudbal

Nedelja, 07.06.2015.

10:37

BBC: FIFA mito na papiru

Britanski BBC imao je uvid u dokument kojim je do detalja opisan transfer novca prilikom mita koji je uzeo bivši potpredsednik FIFA Džek Vorner.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images
foto: Beta/AP

U pitanju je 10 mil. dolara koje je Južna Afrika uplatila za program Nasleđa karipske dijaspore, ali koji je Vorner koristio za lična plaćanja u kešu, pozajmice i pranje novca.

U dokumentu su do detalja opisana tri novčana transfera – 4. januara, 1. februara i 10. marta 2008. godine, sa FIFA računa na račun KONKAKAF konfederacije pod kontrolom 72-godišnjeg Vornera.

U to vreme Vorner je bio predsednik KONKAKAF-a, koji rukovodi fudbalom u Severnoj i Srednjoj Americi, a novac je dobio za glas u korist JAR domaćina Mundijala 2010. godine.

On je u međuvremenu podneo ostavku, a trenutno je pod istragom FBI pod optužbama za korupciju, reket, pranje novca, prevaru, mito.

Novac koji je JAR uplatila FIFA trebalo je da bude namenjen za razvoj fudbala na Karibima, ali ga je Vorner trošio lično.

Na primer, 4,86 miliona dolara je uplaćeno JTA supermarketima, velikom lancu supermarketa na Trinidatu i Tobagu, odakle je Vorner.

Izvršeno je nekoliko uplata u periodu od januara 2008. do marta 2009. godine, a najveća suma bila je 1,35 miliona. Američki tužioci tvrde da je novac najverovatnije vraćen na Vornerov račun u lokalnoj valuti.

Vorner je lično podigao oko 1,6 miliona dolara u vidu pozajmice i kredita na kartici.

Američko tužilaštvo podiglo je optužnice protiv 14 uhapšenih zvaničnika FIFA i dve kompanije koje se bave menadžmentom u sportu, za korupciju, prevaru, reket i pranje novca.

Oni su navodno u prethodne 24 godine uzeli oko 150 miliona dolara za mito.

Vorner je odbacio sve optužbe za korupciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve