Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 04.06.2015.

12:18

Može li žena da zameni Blatera?

Odlazeći predsednik FIFA Sep Blater imao je tokom višegodišnje vladavine brojne komentare koji su smatrani seksističkim.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images
Beta/AP Photo/dpa,Peter Steffen

Posle odluke Švajcarca da napusti čelo FIFA javila se najbolja fudbalerka u istoriji Marta, koja je rekla da bi na to mesto mogla da dođe neka žena.

Brazilka je istakla da ona uvek daje prednost sposobnostima nekog čoveka u odnosu na pol.

„Nezavisno od muškaraca i žena, u pitanju je stručnost. Morate imati znanje šta treba uraditi kako bi sport napredovao, tako da ja prednost dajem sposobnostima“, rekla je Marta koja je najpoznatija fudbalerka koja se upustila u borbu za ženska prava u tom sportu.

Blater je još 2004. godine rekao da fudbalerkama treba dati da igraju u tesnijim šortsevima, kako bi imale ženstveniju garderobu od fudbalera.

„Ne treba da igraju u kratkim suknjama, nego, na primer, u tesnim šortsevima. U odbojci devojke nose drugačiju odeću od muškaraca. Danas lepe žene igraju fudbal, izvinite što to kažem“, izjavio je Blater pre 11 godina.

Godine 2013. Lidija Nsekera iz Burundija postala je prva žena ikada u Izvršnom komitetu FIFA, a Sep je napravio još jedan skandal.

„Postoji li neka žena u ovoj prostoriji? Recite nešto dame. Uvek govorite kod kuće, sada možete i ovde“, rekao je Blater na jednom sastanku, aludirajući na to da Nsekera nije progovorila ni reč.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve