Nova vest
Fudbal

Petak, 29.05.2015.

13:16

Blater: Kriza zbog Rusije i Katara

Predsednik FIFA Sep Blater rekao je na 65. Kongresu da je koren krize organizacije u izboru Rusije i Katara za domaćine predstojeća dva Svetska prvenstva.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images
foto: Getty images

Blater, koji će u petak da se bori za peti mandat na čelu FIFA, istakao je u vezi sa korupcijskim skandalom da su za njega odgovorni pojedinci, a ne organizacija.

"Da su druge dve zemlje izvučene iz koverte, a ne Rusijia i Katar, mislim da ovih problema ne bi bilo. Ne možemo da kažemo šta bi se dogodilo da je izbor bio drugačiji", rekao je Blater.

Sedmorica zvaničnika FIFA uhapšeni su u sredu pod optužbom za korupciju, na zahtev za izručenje američkih vlasti.

"Nije dobro što se sve ovo dogodilo dva dana pred izbore. Neću iskoristiti reč "slučajnost", ali ću postaviti znak pitanja. Ovo donosi odgovornost i zahteva akcije na svim nivoima. Mi smo na prelomnoj tački, moramo da se skupimo i krenemo napred. Čekaju nas teška vremena, senka se nadvila nad FIFA. Pokušajmo da je oteramo našim duhom. Ne smemo dozvoliti da se reputacija FIFA provlači kroz blato. Individualci su odgovorni za ovo, ne organizacija", rekao je Blater prilikom obraćanja Kongresu.

Blater je odbio da se povuče iz izborne trke, što mu je savetovao predsednik UEFA Mišel Platini, iako je FIFA pod istragom za korupciju i američkih i švajcarskih vlasti.

SAD su jedna od zemalja koje su izgubile izbornu trku za dodelu organizacije Mundjala 2022. Američki istražni organi optužili su 14 osoba za korupciju, iznudu, prevaru i pranje novca iz devedesetih godina, od kojih je sedmorica uhapšena u Cirihu, a među njima su dva potpredsednika FIFA.

Rezultati izbora očekuju se oko 17 časova. Pobedniku tajnog glasanja neophodna je dvotrećinska većina u prvom krugu glasanja ili prosta u drugom, od ukupno 209 glasova. Protivkandidat Blateru je jordanski princ Ali bin Al-Husein.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve