Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 11.09.2014.

20:52

Sedorf: Želim crnce u foteljama

Čovek koji je sa tri različita kluba osvajao Ligu šampiona, Klarens Sedorf rekao je da je tužan što u fudbalu radi jako mali broj crnih trenera.

Izvor:

Autor:

Default images

UEFA je pokrenula novi projekat "Kapetan promena" koji ima za cilj da poveća etničku različitost na rukovodećim pozicijama, a uloga ambasadora poverena je Kristijanu Karembeu.

"Tužno je videti da samo nekoliko crnih trenera radi u fudbalu. Koliko se crnaca povuklo u poslednjih nekoliko godina, a koliko njih je otišlo u trenerske vode?", upitao je Sedorf.

"Tačno je da ne bismo smeli da posmatramo bilo koga zbog boje njegove kože, ali, nažalost, to je danas realan aspekt. Mnoge kolege imale su za predlog neka drastična rešenja, ali to nije ono što nam treba, nije dugoročno", dodao je Sedorf.

Predsednik UEFA Mišel Platini rekao je da se razlike tog tipa sve manje vide u sportu, ali da se ne sme stati sa angažovanjem na tom polju, kako bi se svest o tome dodatno podigla i kako bi svi bili upućeni u problem.

Legendarni Holanđanin, koji je jedini igrač u istoriji igre sa tri trofeja Lige šampiona sa različitim timovima (Ajaks, Real, Milan), istakao je da je ohrabren činjenicom da se sve češće aplaudira protivničkim igračima, kao i rukovanje i fer-plej ponašanje rivala na terenu i van njega.

"Čini mi se da je Fiorentina to prva počela da praktikuje u Italiji, ali mi nije jasno zašto se takva ideja nije proširila. Mislim da tako nešto mora da bude obavezno, kao u ragbiju, jer to dosta utiče na celokupnu psihologiju i pristup igri", jasan je Klarens. "Sa drugačijim protokolom lakše bismo prihvatili i suočili se sa neuspehom i porazom. Ta tri minuta morate provesti u rukovanju i razgovoru sa protivnikom, jer se utakmica završila".

"Tako nešto moglo bi se smatrati kulturalnom evolucijom i edukacijom onih koji gledaju".

Proslavljeni igrač sa Surinama završio je početkom prošle sezone sjajnu karijeru. Poslednji klub u karijeri bio mu je brazilski Botafogo, pre nego što je seo na klupu Milana na kojoj nije imao previše uspeha.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve