Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 04.11.2013.

21:42

U17 Švedske – igrači iz 11 zemalja

Globalizacija ima sve veći uticaj u svet sporta, reprezentacije sve više imaju igrača koji su rođeni u drugim zemljama, a posebna priča je U17 tim Švedske.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Dok su se prethodnih godina mnogi čudili imenima igrača koji predstavljaju Švajcarsku, Šveđani su polako počeli da se približavaju sličnoj multietničnosti.

U U17 selekciji ove zemlje nalazi se čak 11 igrača različitih nacionalnosti. Među njima su Albanci, Bosanci, Turčin, Hrvat, Holanđanin, Mađar, Uganđanin, te momci čiji su koreni iz Mozambika, Koreje...

Švedska je polufinalista U17 Svetskog prvenstva koje se igra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, i jedini je predstavnik Evrope među četiri najbolje selekcije.

Ovom pričom bavila se i FIFA na svojoj službenoj internet stranici, a počinje je aa Albancem Valmirom Berišom, koji je u Švedsku došao sa roditeljima kad je imao dve godine.

"Za nas kao tim važno je imati više različitih igrača. Švedski igrači su poznati po snazi i brzini, ali ako govorimo o tehnici, tu smo mi sa Balkana i igrači iz afričkih zemalja", kaže Beriša.

U timu je još jedan Albanac, Gentrit Čitaku, Turčin Erdal Rakip, kao i momak koji ima poreklo sa dva kontinenta, Karlos Strandberg.

"Moja majka je iz Portugala, a njeni koreni su iz Mozambika, dok je moj otac Šveđanin. Momci dolaze iz svih delova svijeta i to je dobro za nas”, rekao je Strandberg za FIFA.com.

Njegov saigrač je Anton Saletros, sin mađarskog imigranta. U timu je i vezista poreklom iz Ugande Isak Sevankambo.

"Ova ekipa ima neverovatan potencijal i to je jedinstven osjećaj", kaže trener Larson. U odbrani Švedske igra Noa Sonko, poreklom iz Gambije. U odbrani su još i blizanci Sebastijan i Johan Ramhorn, čija je majka iz Koreje.

Tu si i dva Bosanca, Ali Suljić i krilni igrač Mirza Halvadžić, potom Črister Lipovac poreklom iz Hrvatske i Siksten Mohlin poreklom iz Holandije.

"Medicinsko osoblje je poreklom iz Italije. Definitivno jedna velika porodica iz različitih delova sveta", zaključuje FIFA.com.

Šveđani će za finale boriti protiv Nigerije, dok drugi par čine Argentina i aktuelni šampion Meksiko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve