Nova vest
Fudbal

Petak, 22.03.2013.

08:58

Tompson, zvižduci, slavlje i tuga

Reprezentacija Srbije izgubila je na Maksmiru od Hrvatske meč kvalifikacija za SP 2:0(2:0), a vi budite uz B92 i pratite sva dešavanja nakon meča.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Vesti, komentare, reakcije povezane sa velikim balkanskim derbijem moći ćete da pročitate na ovom mestu sve do povratka srpske delegacije u zemlju.

Proteklih nedelja, a posebno dana obe selekcije bile su pod lupom javnosti, svako je iznosio svoje viđenje meča u Zagrebu, selektori su ostali zagonetni što se tiče sastava, ali će sve biti jasno u 18:00.

21.50: Tadić i Josipović pratili meč uz kaficu

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić i aktuelni hrvatski predsednik Ivo Josipović zajedno su u Zagrebu gledali televizijski prenos utakmice reprezentacija dve zemlje u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

Njih dvojica su duel pratili u kancelariji predsednika Hrvatske na zagrebačkom Pantovčaku.

20.50: Pandemonijum na Trgu bana Jelačića

Hrvatski navijači su u velikom broju pratili dešavanja s "Maksimira" na Trgu bana Jelačića, svaki gol proslavili su bakljadama, a još pre nego što je meč završen nastala je prava ludnica.

Navijači "Vatreni", kojih ima u sve većem broju, napravili su veliku bakljadu, uz pesme veličanja hrvatskih igrača, dok su najhrabriji pobedu proslavili kupanjem u fontani Manduševac.

20.15: "Pobedili bolji i iskusniji"

Selektor reprezentacije Srbije Siniša Mihajlović rekao je odmah nakon meča da je pobedio bolji i iskusniji tim, dok je kapiten "Orlova" Branislav Ivanović rekao da igrači moraju da podignu glave, kako bi izvukli pouke.

Selektor Hrvatske Igor Štimac rekao je nakon meča da je njegov tim stigao do trijumfa najviše zahvaljujući iskustvu, i dodao da njegov tim mora da potvrdi pobedu protiv Velsa.

18.54: Banja Luka: Izviždana "Lijepa njihova"

Nekoliko stotina navijača Srbije okupilo se na glavnom trgu u Banja Luci kako bi pratili dvoboj između Hrvatske i Srbije. Navijači su "Lijepu našu" počastili salvom zvižduka.

18.52: Hrvatski mediji: Srbi na kolenima!

Mediji u Hrvatskoj u opštem su delirijumu posle 45. minuta igre, posle kojih 'Vatreni' vode s 2:0 golovima Mandžukića i Olića.

"Ludilo na Maksimiru", "Torpedirani Srbi bez udarca na gol", "Mandžo i Olić za delirijum u Zagrebu", a najupečatljiviji naslov je sigurno "Olić 'zabio' za 2:0, Srbi na kolenima!".

Naša ekipa igra totalno bezidejno, iako je krenula nešto ofanzivnije od starta drugog dela igre, i sva je prilika da će euforia hrvatskih medija na kraju biti opravdana.

18.10: Predigra uz zvuke Tompsona, "Ubi Srbina..."

Atmosfera na "Maksimiru" proključala je kada su igrači izašli na teren, a prvi 'incident' desio se kada su domaći iz sve snage zviždali srpskoj himni. Nakon toga, serverni deo stadiona izgovarao je "Ubij...", dok je ostatak stadiona odgovarao "Srbina".



Treba napomenuti da su pre meča sa razglasa puštane pesme Tompsona, kao uvertira pred izlazak igrača na teren.

16.10 Basta siguran starter?

Spekulacije o sastavu Srbije se ređaju, selektor Mihajlović ga krije i dosta ga zabavlja to što niko od novinara nije bio ni blizu.

Ranije danas (13.23) imali smo sastav koji je u tom trenutku bio popularan među srpskim novinarima.

Dva sata pred utakmicu izgleda da će Dušan Basta imati zakucano mesto u startnih 11.

15.36 Beograd: MUP čuva ambasadu Hrvatske

Jake policijske snage u centru Beograda čuvaju zgradu ambasade Hrvatske u Srbiji, pred fudbalsku utakmicu reprezentacija Hrvatske i Srbije u Zagrebu

15.15 Policija privela navijače koji su uzvikivali nacionalističke parole

Jake policijske snage na Trgu bana Jelačića opkolile su grupu izgrednika i priveli su dvadesetak agresivnih i glasnih navijača koji su uzvikivali nacionalističke parole.


Oni će biti zadržani u pritvoru do ispitivanja u Županijskom sudu.

13.32 B92: Niko ne veruje u prekid meča

Navijači reprezentacije Hrvatske u razgovoru za B92 kažu da je „nelogično“ očekivati da se sa tribina Maksimira ne čuje „Ubij Srbina“. Oni su za B92 rekli da će sigurno biti nekih koji će to pevati, ali niko ne veruje u mogućnost prekida meča.

Prema njihovim rečima, to se peva i kada se ne igra protiv Srbije, pa je teško da će sada biti drugačije. Kako piše index.hr, neki navijači na trgu već su počeli da pevaju "Ubij Srbina" i "Ajmo ustaše", ali ih je policija brzo smirila.

Od izveštača B92 iz Zagreba Vladimira Đorđevića.

13.23 Da li je ovo Mihajlovićeva postava?

Iz Zagreba stižu razne informacije, a sudeći prema pisanjima medija, Mihajlović se nije šalio kada je rekao da novinari nisu mnogo pogodili u svojim pretpostavkama.

Srbija (4-4-1-1): Brkić – Ivanović, Subotić, Nastasić, Kolarov – Radovanović, Ignjovski, Stevanović, Tošić – Đuričić – Šćepović.

12.52 Policija upala u prostorije Bed Blu Bojsa

Uoči utakmice Hrvatske i Srbije, policija je upala u prostorije Bed Blu Bojsa (navijačke grupe Dinama) u Draškovićevoj ulici u Zagrebu. Više specijalaca upalo je u prostore i legitimisalo prisutne navijače.

Nagađa se da policija traži navijače koji imaju sudsku zabranu dolaska na stadion, a nisu se javili u policijsku stanicu.

12.45 Hrvatski mediji: Budite heroji!

Hrvatski mediji veliku pažnju posvećuju meču sa Srbijom, a jedan od upečatljivijih jeste naslov „Jutarnjeg lista“ – BUDITE HEROJI! Hrvatski navijači od ranog jutra su u dresovima, kladionice i kafići polako se pune, a mediji nastoje to da ’isprate’ – svi sajtovi naslovnu stranu posvećuju predstojećem meču.

12.24 MUP: Srbi ne idu ka Hrvatskoj

Policija Srbije do sada nije zabeležila nijedan pokušaj organizovanih grupa navijača da uđu u Hrvatsku uoči utakmice u Zagrebu, rečeno je agenciji Beta u MUP.

Po dogovoru dva fudbalska saveza, gostujućim navijačima neće biti omogućen ulazak ni na utakmicu u Zagrebu, ni na revanš u Beogradu.

12.01 Štimčeva molitva: Oče moj...

Selektor Hrvatske Igor Štimac na svom profilu na Fejsbuku 'okačio je' molitvu pred današnji meč. Mislimo da komentar nije potreban, a molitvu prenosimo u originalu:

"Oče moj, dolazim u tvoju prisutnost na samom početku ovog dana. Dolazim naći mudrost da nepravim nerazborite greške,
tako da znam kada treba govoriti, a kada ostati u šutnji,
kada djelovati, a kada ne.
Dolazim naći MIR, tako da me danas ništa ne zabrine i ne smete. Dolazim naći hrabrost da budem strpljiv , da ne izgubim nadu,
da prihvatim razočarenje, znajući da ćeš Ti sve okrenuti na moje dobro.
Dolazim naći ljubav, tako da me ništa ne učini ogorčenim, tvrdim i neljubaznim.
Dođoh početi ovaj dan s Tobom i želim ga nastaviti s Tobom,
tako da to bude dan bez ikakve žalosti.
Oče, Ti si moja providnost, znam da ćeš Ti providjeti sve moje potrebe.
Oče Ti si moj zaštitnik, sačuvaj me ovoga dana od svih mračnih sila, prekrij me predragocjenom Krvlju Tvoga Sina Isusa i okruži me svojim anđelima. Ovo Te molim u Isusovo Ime. Amen!

Hvala Vam svima na tisućama poruka podrške...

Vaš izbornik"

Josipović gleda meč sa Tadićem, Karadžić mu doneo dres Srbije i rakiju

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović primio je u svojoj rezidenciji u Zagrebu predstavnike fudbalskih saveza Hrvatske i Srbije.

Josipović je najavio da će sa njim utakmicu gledati bivši predsednik Srbije Boris Tadić, za koga je rekao da je "u prolazu" na putu do Slovenije. Takođe, predsednika FSS Tomislav Karadžić na početku prijema Josipoviću je uručio dres reprezentacije Srbije sa brojem 10 i njegovim prezimenom, kao i flašu, kako je rekao, "šumadijske rakije" i plaketu FSS.

Susretu sa Josipovićem prisustvovali su i predsednik HNS Davor Šuker, izvršni predsednik HNS Damir Vrbanović i generalni sekretar FSS Zoran Laković.

"Veliki dan za sport, igraju dve odlične reprezentacije. Siguran sam da će sportisti na terenu uživati i izgarati, ali je važno da nema sportskog događaja bez kvalitetne publike. Veselim se utakmici i nadam se da će cela atmosfera biti na visini kvaliteta reprezentacija", rekao je Josipović novinarima posle sastanka.

Kompletnu vest pročitajte ovde.

11:20 Kolarov: Prošlost ne možemo da promenimo

Levi bek reprezentacije Srbije Aleksandar Kolarov rekao je da ekipa treba da se koncentriše isključivo na teren, a ne na ono što se događa oko njega.

"Navijači ne mogu da daju gol, tako da mi kao ekipa treba da se koncentrišemo na svoj posao, a ne na ono što se dešava sa strane. Prošlost ne možemo da promenimo, ali možda možemo da pokažemo fer-plej na terenu, igrači obe ekipe. Ostale stvari me ne dotiču uopšte, najvažnije je da budemo mirni u glavi“, rekao je Kolarov.

10.50 Šta ne sme da se unese na Maksimir?

Fudbalski savez Hrvatske (HNS) napravio je spisak nedozvoljenih predmeta i propisao je načine na koji će gledaoci doći do stadiona na meč sa Srbijom.

10.18 Ivanović: Sigurno će biti iznenađenja

Branislav Ivanović smatra da bi mladost srpskog tima mogla da bude prednost ’orlovima’ u duelu sa Hrvatskom.

"Mislim da srpski tim ima polet i želju za dokazivanjem. Počeli smo kvalifikacije kao potpuno nova i mlada ekipa, imamo želju za stvaranjem što boljeg tima i to može da bude naša prednost. Imamo još pozitivnih strana, ali moraćemo da ih pokažemo na terenu“, rekao je Ivanović.

09:52 U Novom Sadu skraćeni časovi zbog utakmice

U svim novosadskim osnovnim školama danas će biti skraćeni časovi zbog fudbalske utakmice Srbija – Hrvatska, dogovoreno je na sastanku Aktiva direktora osnovnih škola u Novom Sadu.

A zašto su se direktori odlučili na ovaj potez saznajte ovde.

08.51 Šta se događalo u četvrtak?

Četvrtak je bio prilično buran dan za srpsku delegaciju. Naš tim doputovao je u Zagreb, a prva vest bila je da je zabranjen najavljeni otvoreni trening.

Srpske novinare pratilo je jako obezbeđenje i poručeno im je da "ne nasedaju na provokacije".

Od 17 sati selektor Siniša Mihajlović imao je konferenciju za novinare i rekao je da ne razmišlja o dve stvari, o porazu i ostavci. Trening reprezentacije Srbije ipak je 'prvih 15 minuta bio otvoren za javnost, a naša ekipa dočekana je aplauzom.

Selektor Hrvatske Igor Štimac rekao je da ne oseća tenziju uoči utakmice sa Srbijom i da "niko ne može da kaže da je Srbija bolja od Hrvatske".

Kako je u potpunosti tekao jučerašnji dan, pročitajte ovde.

A šta smo sve čitali i slušali prethodnih dana?

Legenda jugoslovenskog fudbala i druga "Zvezdina zvezda" Dragoslav Šekularac rekao je u intervjuu za "Jutarnji list" da će "staviti celu imovinu" na pobedu Hrvatske.

Bivši trener Crvene zvezde Robert Prosinečki rekao je da je Hrvatska favorit i da je napad Srbije "tanak".

Hrvatska policija spremna je da prekine utakmicu na Maksimiru, u slučaju masovnog navijačkog skandiranja koje podstiče na mržnju, npr. "Ubij Srbina".

Ekstremna desničarska Hrvatska stranka prava Ante Starčević tražila je zabranu ulaska srpskom selektoru Siniši Mihajloviću.

Sportska redakcija B92 spremila vam je dve teme - o potencijalnim sastavima timova, kao i o starom rivalstvu i svađi Siniše Mihajlovića i Igora Štimca.

Ivica Kralj, koji je 1999. godine branio na Maksimiru za tadašnju SR Jugoslaviju, kaže da ga cela situacija pred meč podseća na onu od pre 14 godina.

Svetske kladionice procenjuju da je Hrvatska apsolutni favorit u predstojećem okršaju. A pred meč na Maksimiru ponovo je pokrenuta i tema regionalne fudbalske lige.

Reprezentativac Srbije Ivan Radovanović izjavio je da će ’orlovi’ 'izginuti' na terenu i da se nada da će proraditi "srpski inat". Radosav Petrović rekao je da se niko iz nacionalnog tima ne plaši duela sa Hrvatskom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

340 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

10 h

U fokusu

Vidi sve