Nova vest
Fudbal

Utorak, 18.12.2012.

17:19

Protesti navijača u Nemačkoj

U Nemačkoj se ne stišava buka oko novog zakona o pooštrenju mera na sportskim priredbama.

Izvor:

Autor:

Default images

Novi zakon, obuhvata uvođenje video nadzora na stadione, striktniju kontrolu navijača, oduzimanje baklji, bolje obučena službena lica i itd. Protesti traju od predhodnog kola na stadionima širom Nemačke.

Navijači Hamburgera, Leverkuzena i Dortmunda najbučniji i najdomišljatiji su u protestima, ali polako im se priključuju i pristalice drugih klubova.

Navijači 'farmaceuta' su se pokrili crnim kartonima, najvatreniji navijači HSV su zapalili baklju, što se dosta retko dešava na mečevima Bundeslige, dok su navijači 'milionera' ćutali prvih 12. minuta na meču protiv Dortmunda.

Navijači najavljuju nastavak protesta, već u Kup mečevima koji su na programu sredinom tekuće nedelje.

Borusija je prvi klub koji je javno zamolio navijače da prestanu sa protestima protiv novog zakona.

"Sveesni smo da će se protesti nastaviti na utakmici sa Hanoverom. Ali, isto tako znamo i da će nas veliki broj navijača podržati i ne dozvolite da birokratija stane između vas i ljubavi prema klubu. Razumeli smo vašu poruku i vaše strahove i u potpunosti poštujemo vaše stavove, ali verujte nam, ni nama nije bilo lako da igramo fudbal u takvim uslovima", stoji u pismu kluba koje su potpisali kapiten Sebastijan Kel, trener Jirgen Klop, sportski direktor Mikael Cork i generalni direktor Hans-Joakim Vacke. .

Borusiji je itekako stalo do toga kako se osećaju njeni navijači, jer ih je svakog vikenda u proseku 80 hiljada na "Signal Iduna Parku". Navijači Borusije tako drže drugo mesto po posećenosti u Evopi, odmah iza španske Barselone.

"Zato vas molimo, da nas sutra podržite. Glasno, Bezkompromisa.Strpljivo. Baš onako kako vs mi znamo, čak i 120 minuta ako je potrebno", dodaje se u pismu..

Nemačka pokušava u korenu da saseče povećan broj izgreda na stadionima, kako ne bi došlo do većeg problema.

Zakon je izglasan na sastanku krajem prošle nedelje, od strane svih klubova Bundeslige i po jednog predstavnika Cvajte i Regionalne treće lige.

Povod za promenu zakona je godišnji izveštaj o nasilju na stadionima. Izveštaj navodi da je u sezoni 2011/2012 zabeleženo najviše incidenata u poslednjih 12 godina, kao i da se radno vreme policijskih uprava povećalo za nesšto više od 30 posto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve