Nova vest
Fudbal

Petak, 05.10.2012.

21:00

El Klasiko: Mora li Real do pobede?

Fudbaleri Barselone i Reala iz Madrida sastaće se u nedelju po 166. put u španskoj ligi.

Izvor:

Autor:

Default images

Meč u okviru sedmog kola Primere je na programu od 19.50 na stadionu Kamp Nou.

Oba tima se nalaze u odličnoj formi, jer je Barselona u prethodnih šest kola zabeležila šest pobeda, a Real je posle neočekivanih poraza od Sevilje i Hetafea vezao je pet pobeda, tri u prvenstvu i dve u Ligi Šampiona. Barselona ima velikih osam bodova prednosti u odnosu na najvećeg rivala.

Meč koji je na programu u nedelju će biti 166. u kome će se, u okviru 'La Lige', sastati fudbaleri da najveća španska tima. Tim iz predstonice Španije ima četiri pobede više (69), od tima iz Katalonije, all što je mnogo važnije u ovom trenutku Barsa ima velikih osam bodova prednosti na tabeli.

U nedelju će ponovo sve oči fudbalskog sveta biti uprte ka Španiji, a na igračima ostaje da višemilionskom auditorijumu pruže fudbal i zabavu na koje su ih navikli.

Barselona je posle poraza od Reala u Super kupu ređala samo pobede i u dobrom raspoloženju čeka veliki derbi. Tim Tita Vilanove je prošle nedelje, uz dosta sreće, savladao Sevilju u sudijskoj nadoknadi vremena, dok je na teškom gostovanju na "Lužu' u sredu, rutinski savladana Benfika.

Iako se čini da su u prošloj deceniji dominirali i obeležili fudbal u Španiji, ali i Evropi, fudbaleri Barselone su samo četiri puta savladali Real na svom stadionu u poslednjih deset godina, uz isto toliko trijumfa kraljevskog kluba i osam remija. Doduše poslednji trijumf Barse nad Realom od 5:0, što je ujedno bio i prvi meč Žozea Murinja u El Klasicima, im daje pravo da se osećaju kao favoriti.

Katalonci će biti oslabljeni neigranjem Pikea i kapitena Pujola (polomio ruku na pomenutom meču sa Benfikom) i očekuje se da štoperske pozicije zauzmu Havijer Maskerano i novajlija iz Arsenala Aleks Song, dok je pod znakom pitanja roviti Đordi Alba. Napad će sigurno predvoditi Mesi i Aleksis Sančes, iako su se pojavile neke informacije da bi oporavljeni David Vilja mogao da zaigra od prvog minuta.

Barselona usled velike prednosti ne mora po svaku cenu da ide na pobedu, ali sigurno je da u viceprvaku Španije ne razmišljaju tako i da će momci iz Katalonije, bez kalkulacija, ići na tri boda i, čini se iz ove perspektive, 'nedostižnu' prednost od 11 bodova.

"Ne zanosimo se činjenicom da im bežimo osam bodova. Oni su odličan tim i suvišno je pričati na tu temu. Mi uvek idemo na pobedu, što se ne menja ni u ovom meču. Igramo na domaćem terenu i želimo da pobedom produžimo svoju seriju pobeda", rekao je Vilanova, pa se osvrnuo i na kadrovske probleme, "Pike je od ranije povređen, dok se Karlos (Pujol) povredio u prethodnom meču i sigurno je da će nam u mnogom nedostajati, ali šta je tu je, ja verujem u ovu ekipu i znam da možemo do tri boda", samouveren je mladi stručnjak.

Ekipa Žozea Murinja je posle trofejnog starta sezone, i pobede nad Barselonom u Super kupu, neočekivano pala i dozvolila večitom rivalu da ode na osam bodova prdosti. To je prednost koju 'kraljevići' nikada nisu stigli u istoriji, ali kako sam trener Reala kaže, istorija je tu da bi se menjala. Mnogi pad u igri i rezultatima Reala povezuju sa nezadovoljastvom prve zvezde ekipe Kristijana Ronalda, koji baš u tom periodu nije bio preterano 'raspoložen' pri proslavi pogodaka.

Međutim, Murinjo je znalački preuzreo odgovornost na sebe i skinuo pritisak sa ekipe. Real je nakon toga značajno popravio igru, naročito u odbrani, i uz 'srećnog' Ronalda, postigao 12 golova na poslednjih 8 mečeva, počeo da beleži rezultate koji se od njega očekuju. Prethodnog vikenda je demoliran Deportivo sa 6:1, da bi u sredu sllična igra bila ponovljena protiv Ajaksa u Ligi šampiona u pobedi od 4:1 u Amsterdamu. Koliko je Ronaldo bitan za devetostrukog osvajača elitnog takmičenja, najbolje govori podatak da je fantastični Portugalac, na pomenutim mečevima, postigao dva vezana het-trika.

Dok Barsa ima velike probleme sa povredama, trener Reala nema nikakvih problema sa sastavom ekipe i naći će se na slatkim mukama pred nedeljni derbi.

Stvara se slika da Real mora do tri boda ako želi da ostane u trci za odbranu trofeja. Momci Žozea Murinja znaju kako se pobeđuje na Nou Kampu, ostaje samo da to urade u nedelju.

"Mi obožavamo da igramo Klasiko, a verujem i oni. U ovom smislu Klasiko je malo više od obične utakmice, ali u suštini se ne razlikuje mnogo jer donosi tri boda", počinje u svom stilu 'Specijalni', "Naš cilj je da osvojimo ligu, i uradićemo sve što je u našoj moći da do toga dođemo, uprkos nedostatku koji je veliki, ali ne i nedoknadiv. Na startu prošle sezone smo bili tim koji je jurio šampiona, a ove nas jure. To je malo zanelo moje igrače na početku takmičenja, ali polako sve dolazi na svoje", zaključio je Murinjo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Grizman prekida rekordni niz

Francuski fudbaler Antoan Grizman propustiće prijateljske utakmice reprezentacije sa Nemačkom i Čileom, zbog uganuća desnog skočnog zgloba.

Beta

23:45

12 h

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

7 d