Nova vest
Fudbal

Petak, 20.04.2012.

13:46

Džaja i Kule Top 11 u istoriji EP

Dva srpska fudbalera izabrana su u idealnu jedanaestorku evropskih šampionata u izboru Brajana Glenvila, kolumniste World Soccera.

Izvor: B92, crvenazvezdafk.com

Autor:B92, crvenazvezdafk.com

Default images

Jedan od najcenjenijih fudbalskih novinara na svetu u najbolju postavu uvrstio je Dragana Džajića i Jovana Aćimovića.

Džaja i Kule bili su ključni igrači reprezentacije, koja je 1968. dovela SFR Jugoslaviju do finala, pobedivši u polufinalu svetskog prvaka Englesku, a u finalu ih je domaća Italija savladala tek posle ponovljenog meča.

U izjavi koji prenosi zvanični sajt Crvene zvezde Dragan Džajić (85 utakmica, 23 gola za SFRJ) kaže da nikad nije prežalio poraz u finalu.

Veliko priznanje. Drago mi je što sam izabran u društvu Jašina, Bekenbauera, Gulita, Milera, Brajtnera i drugih. Jedino mi je ostao žal što tada nisam sa reprezentaciojom Jugoslavije postao šampion Evrope. I sada se naježim kada pomislim da smo mogli biti najbolji u Evropi”.

Aćimović (55 utakmica, 3 gola) kaže da je ovo jedno od najvećih priznanja koje je ikad dobio.

Ovaj laskavi izbor mi govori da se nisam uzalud bavio loptom. Nije mala stvar biti u društvu nezaboravnih fudbalskih velikana. Ovo je najbolji tim u koji sam ikada rangiran”.

Najbolji tim evropskih prvenstava prema Brajanu Glenvilu čine: Lav Jašin (SSSR), Serhio Ramos (Španija), Franc Bekenbauer (Nemačka), Karles Pujol (Španija), Paul Brajtner (Nemačka), Rejmon Kopa (Francuska), Rud Gulit (Holandija), Jovan Aćimović (Jugoslavija), Dragan Džajić (Jugoslavija), Marko van Basten (Holandija) i Gerd Miler (Nemačka).

Osamdesetogodišnji Brajan Glenvil važi za jedan od vrhunskih autoriteta u fudbalskom novinarstvu. Kolumnista je najcenjenijeg svetskog fudbalskog magazina, a izdao je više desetina knjiga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve