Nova vest
Fudbal

Utorak, 17.04.2012.

19:25

LŠ: Čelsi - Barselona (20.45)

Fudbaleri Čelsija i Barselone u sredu od 20.45h. na „Stamford Bridžu“ igraju drugu utakmicu polufinala Lige šampiona.

Izvor:

Autor:

Default images

Barselona je četiri puta bila prvak Evrope, dok je Čelsi jednom igrao u finalu. Ova dva tima su se u prošlosti sastajala deset puta i obe ekipe su zabeležile po tri pobede.

Kada su u sezoni 1999/2000. Barselona i Čelsi igrali u Ligi šampiona, za Engleze je igrao sadašnji menadžer Roberto di Mateo, a za Špance sadašnji trener Barselone Pep Gvardiola.

Čelsi je u prethodnih pet puta kada je stizao da polufinala Lige šampiona četiri puta završavao takmičenje. 2004. godine eliminisao ih je Monako, 2005. i 2007. Liverpul sa Rafom Benitesom na klupi. Čelsi je 2008. uspeo da eliminiše Liverpul, a pre tri godine je u dramatičnom meču upravo Barselona eliminisala Čelsi.



Italijan na klupi „plavaca“ je prošlog vikenda odveo Čelsi u finale FA kupa i očekuje da njegov tim iskoristi greške Barselone.

„Barselona ima svoje slabosti i mi samo moramo da ih iskoristimo. Moramo da razmišljamo tako da možemo `povrediti` Barsu i da smo sposobni da im napravimo probleme na terenu. Ipak, nije nam cilj da zaustavimo samo jednog igrača (Mesija, p.a.) zato što je očigledno da oni imaju mnogo igrača koji mogu da nam naprave problem”.

Levi bek Arsenala Ešli Kol već je dva puta igrao u finalima Lige Šampiona. Kol je u dresu Arsenala 2006. godine u Parizu izgubio upravo od Barselone.

“Oni imaju velikog menadžera na klupi koji zna da pobeđuje u teškim situacijama. Barselona u timu ima veliki broj fudbalera svetske klase i oni svojim protivnicima ne dozvoljavaju da se opuste nijednog trenutka, jer ako stanete oni će napraviti nešto magično."

Kao i njegov menadžer i Kol ističe da Barselonu ne čini samo najbolji fudbaler sveta Lionel Mesi.

Jedan igrač ne čini njihov tim. O Mesiju je sve rečeno, ali ja ne mislim da je sva snaga Barselone u njegovim nogama. Svi misle da ako zaustavite Mesija pobedili ste Barselonu, ali ako Mesi bude zaustavljen neko od njegovih saigrača će verovatno postići gol”.

Barselonu ove nedelje očekuju dve velike utakmice. U sredu meč sa Čelsijem, a u subotu utakmica sa madridskim Realom u Primeri. Trener Barselone Pep Gvardiola smatra da fizička snaga Džona Terija, Branislava Ivanovića i Didijea Drogbe neće predstavljati problem za njegov tim.

”Zašto bi trebala da me brine fizička snaga igrača Čelsija? Ne, nisam zabrinut. Mi imamo pobednički mentalitet i sposobni smo da kontrološemo situaciju na terenu. Moji igrači su svesni da ukoliko izgube u polufinalu od Čelsija i zatim od Reala u subotu, da mogu ostati bez trofeja”.

Andres Inijesta ne postiže veliki broj golova, u proseku tačno jedan na deset utakmica (400 utakmica - 40 golova), ali je Barselona upravo njegovim golom na „Stamford Bridžu“ eliminisala Čelsi pre četiri godine. Inijesta je postigao i pobednosni gol za reprezentaciju Španije u finalu Svetskog prvenstva 2010. godine.

“Bolno je biti eliminasan iz Lige šampiona kada si na korak od finala. Mi se ponovo srećemo sa Čelsijem u polufinalu i kod njih je nesumnjivo prisutna velika želja da nas pobede. Nadamo se da će događaji na terenu odvijati pozitivno po nas“.

Inijesta smatra da je njegov tim u dobroj formi, ali i ističe kvalitet svojih saigrača iz reprezentacije (Tores i Mata) u timu Čelsija.

„Mi smo u pobedničkoj seriji, u dobroj smo formi trenutno, ali u utakmicama Lige šampiona male greške mogu da koštaju mnogo. Uvek izlazimo na teren sa namerom da pobedimo, tako će biti i u sredu u Londonu. Očekujem neizvestan meč svih 90 minuta. Oni imaju nekoliko iskusnih igrača koji su već igrali u finalu Lige šampiona, a i Tores i Mata su trenutno u dobroj formi."

Španski reprezentativac ipak smatra da su ključni igrači Čelsija Frenk Lampard i Didije Drogba.

„Lampard i Drogba su opasni ne zato što su stari već zato što im je ovo verovatno poslednja prilika da osvoje Ligu šampiona. Odigrali su veliki broj važni utakmica i oni su ključni igrači Čelsija u poslednjih nekoliko sezone. Morate poštovati igrače kakvi su njih dvojica, a ja očekujem veroma lepu i neizvesnu utakmicu."

Barselona je u Primeri vezala 11 pobeda i u timu ima najboljeg strelca ovogodišnje Lige šampiona. Lionel Mesi je na devet utakmica postigao 14 golova.

Fernando Tores je u dresu madridskog Atletika na deset utakmica sa Barselonom postigao sedam golova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve