Nova vest
Fudbal

Petak, 07.01.2011.

13:44

Blater podržao zimski Mundijal

Predsednik FIFA Sep Blater snažno je podržao ideju da se Svetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru pomeri za zimu.

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Default images

Blater je gostovao na Azijskom kupu u Kataru i tom prilikom je rekao da bi igrače trebalo poštedeti velikih vrućina u ovoj pustinjskoj državi.

"Moramo da igramo u najadekvatnijem periodu da bismo održali uspešno Svetsko prvenstvo. A da bismo imali uspešno Svetsko prvenstvo, potrebno da je da zaštitimo glumce, igrače koji će nastupit, što znači da igramo na zimu", rekao je Blater u Dohi.

Slična stvar je urađena i sa ovogodišnjim Azijskim kupom, koji se obično igra na leto.

Katar je u decembru dobio organizaciju Mundijala 2022, iako su postojala strahovanja da temperature veće od 40 stepeni predstavljaju ozbiljan zdravstveni rizik.

Odmah posle izbora, nekolicina visokih fudbalskih funkcionera, među kojima su član Izvršnog komiteta Fife Franc Bekenbauer i predsednik UEFA Mišel Platini, podržalo je ovu ideju.

Jedini protivnici ove ideje su veliki evropski klubovi, koji se plaše da će zimski Mundijal izazvati haos u njihovim prvenstvenim kalendarima. Među protivnicima su se javno oglasili Milan i Barselona.

Blater je rekao da bi promena kalendara Svetskog prvenstva morala da pođe od Katara, koji to do sada nije tražio, niti se oglašavao o tom pitanju. Ako bi se pojavio takav zahtev, o njemu bi posle odlučivao Izvršni komitet FIFA.

Blater nije hteo da kaže kada bi takva odluka mogla biti doneta, ali je istakao da ima dovoljno vremena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve