Nova vest
Fudbal

Subota, 20.11.2010.

18:43

Preminuo Momčilo Majk Stojanović

Jedan od najboljih kanadskih fudbalera, srpskog porekla Momčilo Majk Stojanović preminuo je u 63. godini.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Rođeni Lapovčanin, stigao je u Kanadu 1974. godine, gde je osigurao sebi mesto u Kući slave.

On je igrao za Ročester Lansers, San Dijego Sokers i Golden Bej Ertkvejks – sve članove NASL(North Amerikan Soker Lig). Sa 83 postignuta gola, Stojanović je bio deveti najbolji strelac lige, ispred takvih zvezda kakve su Pele, Džordž Best ili Franc Bekenbauer.

„Bio sam poput munje od centra terena. Kada sam ulazio u kazneni prostor, bio sam kao uragan“, rekao je Stojanović prošle godine na ceremoniji ulaska u Kuću slave.

Kada je stigao u Kanadu, Stojanović je postao član Srpskih belih orlova. Te godine postigao je 52 gola, što je bio ligaški rekord.

Za kanadsku reprezentaciju počeo je da igra 1980. godine. Postigao je gol na debiju u pobedi nad Novim Zelandom u Vankuveru. Mesec dana kasnije doneo je reprezentaciji remi 1:1 protiv Meksika u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Sledeće godine davao je golove na tri uzastopna meča, ali ipak nije uspeo da odvede Kanadu na Mundijal u Španiju.

Pre odlaska u Kanadu, Stojanović je branio boje kragujevačkog Radničkog, skopskog Vardara i beogradske Crvene zvezde.

Stojanović će biti sahranjen u subotu u Kembelvilu, država Ontario.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve