Nova vest
Fudbal

Petak, 05.11.2010.

22:02

Lukić: Niko ne može da kupi Zvezdu

Crvena zvezda je 22. oktobra dobila novi klupski statut po kojem će predsednika birati svi članovi (oko 13.000) umesto dosadašnje Skupštine koju čini 150 ljudi.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Samim tim, svaki član kluba može da biran i da bude izabran, pa tako i stranci mogu da sednu na čelo kluba.

Trenutno su članovi Veća klupskog saveta i trojica Rusa: Kiril Kravčenko, Aleksandar Dibalj i Juri Masijenski, zamenici generalnog direktora “Gaspromnjefta”, pa će možda i neko od njih konkurisati za mesto prvog čoveka Zvezde.

Crvena zvezda se tako odlučila za “španski model” koji je zastupljen u četiri kluba koja nisu privatizovana i koja funkcionišu kao sportske organizacije: Real Madrid, Barselona, Atletik Bilbao i Osasuna.

“Pre smo imali Sabor koji je birao Skupštinu, danas imamo više od 13.000 članova koje će birati rukovodeće telo, a zatim i glasati za predsednika. Ovaj statut je rađen po uzoru na strane, ali u okviru postojećeg zakona Republike Srbije o društvenim organizacijama i udruženju građana. Prekjuče smo ga poslali u Ministarstvo omladine i sporta na čitanje i overu”, objasnio je generalni sekretar Crvene zvezde Andrija Kleut.

U ovom momentu registrovano je više od 13.000 članova, a Skupšina broji 150 ljudi. Na svakih novih 10.000, najviše telo će se uvećavati za 50 novih članova. Po Statutu, ubuduće će se izbori odvijati bukvalno kao predsedničke kampanje: trajaće 90 dana, postojaće birački odbori i spiskovi, biračka mesta biće raspoređena po regionima u Srbiji, dok će se članovi Skupštine birati po regionima proporcionalno broju članova iz tog područja (Beograd, Vojvodina, istočna Srbija, zapadna Srbija, južna Srbija, Kosovo i Metohija i dijaspora).

Realov i Barselonin princip primenili su i Argentinci u svoja dva najveća kluba, River Plejtu i Boki juniors, u Engleskoj su svi premijerligaši strogo privatizovani sa velikim uplivom inostranog kapitala (Rusi, Amerikanci, Egipćani, bogati šeici...), baš kao i u Italiji gde su na sceni domaći magnati, poput Masima Moratija, Silvija Berluskonija, familije Anjeli i Sensi, dok je u Nemačkoj zakonom onemogućeno jednom pojedincu ili firmi da poseduje više od 49 akcija nekog kluba.

“Crvena zvezda je vlasništvo srpskog društva i njome će upravljati njeni članovi. Predsednik može da bude bogat ili siromašan, svejedno, ali više niko ne može da kupi Zvezdu”, kategoričan je predsednik Crvene zvezde Vladan Lukić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu