Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 26.08.2010.

23:05

Braga do LŠ preko Seltika i Sevilje

Stari znanac fudbalera Crvene zvezde, portugalska Braga, rival je timu Partizana u H grupi Lige šampiona iz trećeg "šesira".

Izvor: B92, Tanjug

Autor:B92, Tanjug

Default images

Braga se sa "crveno-belima" sastala dva puta u poslednjih pet godina i iz tih duela izašla sa polovičnim uspehom.

U poslednjem kolu kvalifikacija za Kup UEFA 2005. godine nakon meča bez golova na "Marakani", Zvezda je na gostovanju u Portugaliji uspela da sačuva 1:1 i prvenstveno zahvaljujući golmanu Vladimiru Stojkoviću, plasira se u takmičenuje po grupama.

Baš u ligaškoj fazi takmičenja u Kupu UEFA dve godine kasnije žreb je opet "sastavio" Bragu i najtrofejniji srpski klub. Braga je u meču poslednjeg kola, koji za izabranike tadašnjeg trenera "crveno-belih" Aleksandra Jankovića nije značio ništa, bila bolja i na domaćem terenu pobedila sa 2:0.



Klub iz istoimenog grada na severu Portugalije pokazuje vidan napredak na evrosceni iz godine u godinu. Ove sezone izabranici Domingoša Pasijensije priredili su navijačima dva prijatna iznenadjenja pošto su u kvalifikacijama za Ligu šampiona eliminisali klubove koji su osvajali i evropske trofeje - škotski Seltik i špansku Sevilju.

Najveći uspeh Brage je osvajanje Kupa Portugalije 1966. godine i prvo mesto u poslednjem izdanju Intertoto kupa (2008). Prošle sezone "arhiepiskopi" iz Brage su osvojili drugo mesto u domaćem prvenstvu, iza Benfike iz Lisabona.

U ekipi Brage koja će "ukrstiti koplja" sa Partizanom nalazi se čak 14 brazilskih internacionalaca, od kojih je najpoznatiji nekadašnji prvotimac Spartaka iz Moskve Mojses.

Medju malobrojnim domaćim igračima ističe se golman Kvim, koji je bio rezervni čuvar mreže reprezentacije Portugalije na šampionatu sveta u Južnoj Africi.

Glavni kvalitet portugalskog predstavnika je kolektivna igra i izuzetno ubojit napad koji je renomiranim protivnicima u kvalifikacijama na četiri meča uspeo da postigne devet pogodaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve