Nova vest
Fudbal

Sreda, 07.04.2010.

19:49

FIGC pokreće novu istragu?

Fudbalski savez Italije mogao bi da pokrene novu istragu o skandalu sa nameštanjem utakmica, koji je pre četiri godine potresao Seriju A.

Izvor: LB

Autor: LB

Default images

Torinski Juventus je tada ostao bez titule za 2006. godinu, koja je dodeljena milanskom Interu, dok je ‘stara dama’ degradirana u Seriju B. Italijanski mediji, međutim, proteklih dana objavljuju stenograme telefonskih razgovora koji navodno dokazuju da su u taj skandal bili umešani i Inter, kao i neki drugi timovi.

Nejasno je, ipak, da li je slučaj zastareo. Dnevnik ‘Gazeta delo Sport’ naveo je da su predsednik Fudbalskog saveza Italije Đankarlo Abete i državni tužilac Stefano Palaci u utorak razgovarali o novonastaloj situaciji i rešenju tog problema. Novi dokazi izneti su u javnost na suđenju bivšem izvršnom direktoru Juventusa Lučanu Mođiju u Napulju. Mođi se branio tvrdnjom da su arbitri za mečeve delegirani u dogovoru svih timova.

List je objavio jedan deo prisluškivanog razgovora u kome predsednik Intera Masimo Morati raspravlja sa Paolom Bergamom, koji je tada određivao sudije. Tema je bila Kup utakmica Intera i Bolonje (3:1) 2005. godine. Morati je odbacio optužbe koje je nazvao smešnim i sramnim, dok Bergamo i dalje tvrdi da je uvek imao kontakt sa predsednicima svih klubova.

Čelnici Juventusa su saopštili da pažljivo prate suđenje u Napulju i da očekuju da će sudski organi imati isti kriterijum za sve klubove. Sud u Napolju je već osudio jednog od tadašnjih čelnika Juventusa Antonija Đirauda na zatvorsku kaznu od tri godine zbog kriminalnog udruživanja radi sportske prevare.

Điarudu je, kao i Mođiju, zabranjeno da se bavi fudbalom u narednih pet godina, bez obzira na to što su oni negirali krivicu.

Juventusu su oduzete titule šampiona Italije 2005. i 2006. godine, a klub je preseljen u Seriju B, gde je novu sezonu počeo sa devet poena minusa. Međutim, torinski klub se već sledeće sezone vratio u elitno društvo.Bodovno su kažnjeni Milan, Lacio, Fjorentina i Ređina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve