Nova vest
Fudbal

Utorak, 16.03.2010.

22:35

Murinjo pokorio Bridž, prošao CSKA

Fudbaleri Intera i moskovskog CSKA plasirali su se u četvrtfinale Lige šampiona eliminisavši Čelsi i Sevilju.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Inter je potpuno nadigrao Čelsi na Stamford bridžu i, posle 2:1 u Milanu, slavio sa 1:0 pogotkom Samjuela Etoa u 79. minutu. CSKA je, nakon 1:1 u Moskvi, pobedio Sevilju u Andaluziji sa 2:1. Rusi su poveli golom Necida, izjednačio je Peroti, a prolaz Moskovljanima obezbedio je Honda pogotkom u 54. minutu posle velike greške golmana Andresa Palopa.

Briljantni Inter slavio i u Londonu

Inter je na Stamford bridžu odigrao jednu od najboljih utakmica u sezoni i zasluženo se plasirao u četvrtfinale. Prilikom prekida bili su prisebni, tokom svakog napada Čelsija maksimalno koncentrisani i svakog puta su pravovremeno blokirali pokušaje protivničkih igrača. Na suprotnoj strani igrališta, Inter je kontrama uz inspirisanog Snajdera stvorio više pravih prilika nego ’Plavci’ i došao je do nove pobede i plasmana u četvrtfinale nakon četiri godine ispadanja u prvoj rundi nok-aut faze.

Trener Intera Žoze Murinjo krenuo je formacijiski sa trojicom napadača (Pandev – Eto – Milito), ali oni su imali više odbrambenih zadataka nego uobičajeno; tačnije ’sekli’ su napade domaćih već u začetku ili ’udvajali’ na sredini terena i tako onemogućili pas-igru Čelsija.

U prvih pola sata nije bilo izglednih šansi, a u 33. minutu ’nerazuri’ su prvi pripretili – Maikon je centrirao, Teri je bio loše postavljen, ali je ipak potkačio loptu dovoljno da Eto ne zahvati loptu glavom kako je želeo.

Samo minut kasnije Mota je u šesnaestercu vukao Branislava Ivanovića (igrao ceo meč), ali sudija Volfgang Štark nije obratio pažnju na tu situaciju.

Jedini period kada je Čelsi bio superioran bio je finiš prvog poluvremena – prvo je Samjuel u poslednjem trenutku blokirao šut Malude. Nedugo zatim Anelka je primio loptu na grudi posle dodavanja Drogbe, ali je Žulio Cezar istrčao na vreme i odbranio,da bi zatim Mota izbacio loptu u korner.

U drugom poluvremenu očekivao se veći pritisak i rizičnija igra Čelsija, ali dogodilo se upravo suprotno – Inter je kontrolisao igru, držao loptu na sredini terena, a domaći tim retko je uspevao da izgradi neki smislen napad.

U 52. minutu Eto dobija idealnu loptu na oko 20m iskosa od gola, imao je dosta prostora, ali je previše oklevao. Na drugoj strani Maluda je uputio odličan udarac sa krila u bliži ugao, ali je Žulio Cezar bio oprezan i izbio je loptu u korner.

Čelsi nikako nije uspevao da poveže redove, a Inter je stvarao šanse. U 59. minutu posle nesigurnog ispucavanja golmana Turnbula ’Plavci’ gube loptu na sredini terena, Snajder dodaje za Pandeva, ali u poslednjem trenutku Žirkov uspeva da izblokira Makedonca, koji je trebalo ranije da šutira.

Pet minuta kasnije Teri je očajno izbio loptu, Žirkov zakasnio da napravi ofsajd-zamku, ali je Milito traljavo zahvatio loptu kada je bio sam ispred Turnbula. Posle slobodnog udarca Snajdera u 70. minutu, Tijago sa 5m glavom šalje loptu preko gola.

U 75. minutu Dejan Stanković zamenio je Pandeva, a četiri minuta kasnije Inter dolazi do prednosti – Snajder dodaje za Eta, Ivanović je zakasnio da ga 'pokrije', a Kamerunac je ovoga puta bio odlučniji i pogodio je donji desni ugao za veliko slavlje gostiju.

Tada je bilo jasno da će Inter među osam najboljih timova Evrope, a da Čelsi završava takmičenje. Drogba je u 86. minutu izgubio živce, nagazio Motu i dobio direktni crveni karton, a Eto je u završnici propustio veliku šansu da dokrajči Čelsi.

Necid i Honda izbacili Sevilju

Prvu priliku na Ramon Sančes Pishuanu imao je domaći tim, ali je udarac Luisa Fabijana sa 5m odbranio Akinfejev. Posle nekoliko pokušaja sa distance obe ekipe, CSKA je imao pravu priliku, kada je Honda na asistenciju Necida šutirao pravo u golmana Palopa sa ivice kaznenog prostora.

Isti fudbaleri kombinovali su i u 39. minutu, ali sa srećnijim ishodom – na asistenciju Honde 20-godišnji napadač Tomaš Necid pogađa gol domaćih za vođstvo Moskovljana. Čeh je odlično primio loptu, oslobodio se Dragutinovića, i milimetarski precizno pogodio donji levi ugao.

Samo dva minuta kasnije Sevilja uzvraća udarac – posle dodavanja Navasa i loše reakcije odbrane gostiju, Dijego Peroti pogađa donji desni ugao i vraća dvomeč na početak s obzirom da je i u Rusiji bilo 1:1.

U drugom poluvremenu prvu šansu imali su domaći, kada je Kanute posle centaršuta Navasa glavom loše zahvatio loptu u vrlo dobroj situaciji.

Prelomni momentat dogodio se u 54. minutu – Keisuke Honda izveo je slobodni udarac, lopta je išla pravo u golmana Andresa Palopa, ali on čini katastrofalnu grešku i ’boksuje’ loptu u sopstveni gol.

Do kraja meča Sevilja jeste imala terensku inicijativu i imala nekoliko prilika, ali Akinfejev je ostao nesavladan i Rusi su sasvim zasluženo prošli u četvrtfinale.

Miloš Krasić odigrao je odličnih 72 minuta za CSKA, dok je Ivica Dragutinović proveo ceo meč na terenu za Sevilju.

Plasman u četvrtfinale Lige šampiona obezbedili su i prošlogodišnji finalista Mančester Junajted, Olimpik iz Liona, Arsenal, Bajern i Inter. Branilac titule Barselona u sredu će igrati revanš sa Štutgartom, a u Nemačkoj je bilo 1:1 Bordo će biti domaćin Olimpijakosu i pokušati da sačuva prednost od 1:0 iz prvog duela.

Žreb za četvrtfinale i polufinale Lige šampiona održaće se u petak u Nionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

159 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve