Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 24.12.2009.

20:31

Puma brani titulu, Najki favorit SP

Za 24 nedelje počinje Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi, a pored velikog rivalstva reprezentacija, takmičenje će obeležiti i njihovi sponzori.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Titulu prvaka sveta iz Nemačke brane Italija i ‘Puma’ čije će dresove u JA nositi sedam nacionalnih selekcija. Najveći rival 'Pumi' biće naravno ‘Adidas’ čiju će opremu nositi rekordnih 12 reprezentacija. ‘Najki’ će predstavljati devet timova uključujući prvog favorita Brazil, a po jednog predstavnika će imati 'Umbro', 'Homa', 'Bruks' i 'Erke'.

‘Puma’ je već postala najzapaženiji fudbalski brend na kontinentu, zahvaljujući tome što sponzoriše čak jedanaest afričkih reprezentacija: Ganu, Kamerun, Obalu Slonovače, Mozambik, Egipat, Tunis, Namibiju, Maroko, Angolu, Senegal i Togo.

Nemački proizvođač se pozicionirao kao jedan od najinovativnijih dobavljača fudbalske opreme, a ‘Pumine’ dresove će nostiti aktuelni šampioni sveta Italijani. Pored ‘Azura’ puma sponzoriše Ganu, Kamerun, Obalu Slonovače, Alžir, Švajcarsku i Urugvaj.
‘Puma’ smelo izjavljuje da su dresovi koncipirani tako da istaknu zategnuto telo i muskulaturu sportista. Još jedan dodatni detalj je "efekat četkice", koji kopira ‘body paint’ navijača. Ovaj detalj se nalazi na većini dresova i predstavlja ukrasne linije koje se nalaze na poleđini dresova gde pišu imena i brojevi igrača. Zvanični grbovi timova se nalaze u desnom gornjem uglu majice, dok određeni timovi imaju obeležje svoje reprezentacije sa leve strane, bliže srcu. ‘Puma’ će takođe proizvesti dodatnu repliku fudbalske opreme i odeće za navijače.

Najveći broj selekcija u Južnoj Africi će nositi dresove koje proizvodi nemački ‘Adidas’. Najzapaženiji predstavnik ove firme svakako će biti najbolji igrač planete u protekloj godini Lionel Mesi koji će predvoditi reprezentaciju Argentine.

Tri linije ‘Adidasa’ će na terenima na jugu afričkog kontinenta braniti rekordnih 12 reprezentacija. U višedecenijskoj istoriji kompanije kao vodećeg svetskog fudbalskog brenda, do sada se dogodilo da boje ‘Adidasa’ brani najviše šest nacionalnih timova na jednom Svetskom prvenstvu.

‘Adidas’ dresove će 2010. godine na stadionima u Južnoj Africi nositi već spomenuti Mesi i njegovi saigrači iz Argentine, te reprezentacije Danske, Francuske, Nemačke, Grčke, Japana, Meksika, Nigerije, Paragvaja, Slovačke, Južnoafričke republike i evropskog prvaka Španije. NEmački proiizvođač ujedno je i sportski sponzor FIFA Svetskog prventstva 2010. godine u Južnoafričkoj republici, a do pocetka najvećeg fudbalskog festivala je ostalo jos pola godine.

Najveći proizvođač sportske opreme na svetu, američki ‘Najki’ imaće devet predstavnika na Mundijalu. Među njima je i reprezentacija Srbije, a svakao je najzvučniji Brazil koji je jedan od glavnih favorita za trijumf. Veliki, možda i najveći publicitet ‘Najki’ očekuje od selekcije Portugala, odnosno od zvezde ovog tima Kristijana Ronalda, najskupljeg fudbalera na svetu.

Pored ove velike trojke još četiri proizvođača će se pojaviti u Africi. Reprezentacija Engleske nosiće dresove ‘Umbra’, Honduras igra u opremi ‘Home’, a Čile predstavlja ‘Bruks’. Reprezentacija Severne Koreje igraće u dresovima kineskog proizvođača ‘Erke’.

Spisak proizvođača sportske opreme i selekcija koje će nositi njihove dresove u JA 2010:

Puma: Gana, Kamerun, Obala Slonovače, Alžir, Italija, Švajcarska, Urugvaj
Adidas: Argentina, Danska, Francuska, Nemačka, Grčka, Japan, Meksiko, Nigerija, Paragvaj, Slovačka, Južnoafrička republika, Španija
Najki: Srbija, Brazil, Portugal, Australija, Južna Koreja, SAD, Novi Zeland, Holandija, Slovenija
Umbro: Engleska
Homa: Honduras
Bruks: Čile
Erke: Severna Koreja

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu