Nova vest
Fudbal

Petak, 12.06.2009.

03:08

Robna kuća na severu Londona

Menadžer Totenhema Hari Rednap objavio je spisak od čak 14 igrača koje je spreman da proda tokom ovog leta.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Rednap je na Vajt Hart Lejn stigao krajem jeseni, kada je tim bio na dnu tabele, i doveo ga na samo jedno mesto od evro-kupova, koje bi dostigli da su poslednjeg dana sezone pobedili Liverpul. Na tom putu Rednap nije koristio mnoge od skupih fudbalera na platnom spisku londonskog kluba, pa će pokušati da njihovom prodajom stigne do novca za pojačanja koja bi primakla Spurse vrhu Premijer lige.

Menadžer koji je u Engleskoj stekao nadimak „’Ari Hudini“ i slavu zbog velikog broja čudesnih izvlačenja koja je pre Totenhema sproveo sa Vest Hemom i Portsmutom već je u januaru potrošio nešto preko 50 miliona funti na četiri igrača – povratnike Robija Kina i Džermejna Defoa, hondurasku zvezdu Vigana Vilsona Palasiosa i Čelsijevog rezervnog golmana Karla Kudičinija.

Tako je klub sa severoistoka Londona ukupnu sumu potrošenu na transfere u prethodne dve godine podigao do neverovatnih 180 miliona funti. Povećanoj potrošnji svakako je doprineo podatak da su u četiri prelazna roka na klupi imali čak tri menadžera (pre Rednapa Ramos i Jol), a donekle teši 95 miliona funti zarađenih prodajom.

Najveće zvezde svakako će biti krilo Dejvid Bentli, koji je prošlog leta stigao iz Blekburna, i napadači Daren Bent i Roman Pavljučenko. Trojka je klub koštala ukupno bezmalo 50 miliona funti, ali nije ostvarila očekivani uticaj – Benta je preporučila sezona sa 18 golova za Čarlton, ali je tokom boravka na Vajt Hart Lejnu uglavnom bio četvrti izbor, a status prvotimca imao je samo prošlog avgusta, kada je klub rasprodao osnovnu napadačku trojku. Pavljučenko je tih dana stigao u London iz Spartaka, ali se nije prilagodio na Premijer ligu u kojoj je dao samo 5 golova (11 u svim takmičenjima). Bentli se u London vratio (učio Arsenalovu školu fudbala) kao momak od kojeg se očekivalo da nasledi Dejvida Bekama na desnom krilu engleske reprezentacije, ali je tokom proleća izgubio i status prvotimca u klubu, jer se nije uklapao u Rednapov sistem igre.

Za Bentlija već je formiran red, na čijem je čelu Aston Vila, a suma bi trebalo da iznosi oko 12 miliona funti, oko 30 posto manje od novca plaćenog prošlog leta. Bent se već iskazao kao zvezda manjih klubova i verovatno će lako naći novi klub, ali svakako ne za sumu sličnu onoj koju je Totenhem svojevremeno platio (18 miliona funti). Pavljučenko je koštao najmanje, a i mogao bi da bude uključen u najinteresantniji posao leta – trampu sa Realom za Ruda van Nistelroja. Real je zainteresovan i spreman da se odrekne prošle sezone teško povređenog Holanđanina, ali bi plata koju Rudu ugovor garantuje na još godinu dana (oko 100 hiljada funti nedeljno) mogla da bude ozbiljan problem.

Na spisku kandidata za skori odlazak sa Vajt Hart Lejna su i mlade zvezde Garet Bejl, Đovani dos Santos, Džejmi O’Hara, Tom Hadlstoun, Kris Ganter i Kevin Prins Boateng. Meksikanac Dos Santos je za 5 miliona došao iz Barselone, čiju školu je prošao, ali u Totenhemu nikad nije dobio šansu, svakako zbog velikog broja sličnih igrača. Posle briljantnog finiša sezone na pozajmici u Ipsviču on bi mogao da se vrati u Kataloniju, ovog puta u Espanjol. Priča se o pozajmici, koju bi mogao da prati transfer od 5 miliona funti. Velšanina Bejla, koji igra po levom boku, pre godinu i po dana tražio je i Mančester Junajted, ali je Totenhem bio spreman da odmah plati Sautemptonu 10 miliona funti. Danas je malo verovatno da može da dobije sličnu sumu.

Ganter je, takođe, Vlešanin i bek, koji je za 18 meseci od dolaska iz Kardifa odigrao samo 10 mečeva. Hadlstoun je kao tinejdžer doveden iz Derbija kao budući zadnji vezni Engleske, ali je uprkos nesumnjivog doprinosa nedovoljno redovno igrao. O’Hara se probio u tim pre godinu dana, ali je pod Rednapom dobijao manje prilika. Boateng je doveden iz berlinske Herte kao mladi reprezentativac Nemačke, ali i dalje ima status nade. Konkretnih ponuda za tu trojicu igrača još nema.

Iskusnu trojku čine Rikardo Roča, Žilberto i Paskal Čimbonda, veterani koji nisu uspeli da se nametnu po dolasku (u Čimbondinom slučaju povratku) u London. Na kraju spiska nalaze se dva igrača koja su dobijala priliku, ali po svemu sudeći napuštaju klub – Didije Zokora i Džermejn Džinas. Reprezentativac Obale Slonovače Zokora pokazao se nedovoljno visokim i snažnim za zadnjeg veznog u Premijer ligi, ali ga čeka nova dobra prilika, jer po svemu sudeći ide u Sevilju (Totenhem traži 8 miliona). Džinas je od Murinjovog dolaska u Inter konstantno povezivan sa tim klubom, kao igrač koji odgovara Portugalcu, ali su priče nešto tiše u poslednja dva meseca.

Spisak Rednapovih želja nije poznat, ali su pojačanja potrebna u svakoj liniji, ako Totenhem želi da se bori za mesto u Ligi šampiona, što je nesumnjivi cilj (uprava priča o izgradnji novog stadiona za 50.000 ljudi). U svakom slučaju, predsednik Danijel Livaj spreman je da uloži još novca.

Ako akcija sa Van Nistelrojem propadne, kandidati za dolazak u London su Roke Santa Krus i Edin Džeko, ali su Spursi u oba slučaja autsajderi, baš kao i u borbi za Džoliona Leskota. Pominje se i velika trampa sa Aston Vilom, iz koje bi došao Džon Keru, možda čak i Ešli Jang, najbolji mladi igrač lige.

Posle startnog šoka u vidu 80 miliona funti ponuđenih za Kristijana Ronalda, jasno je da je pred nama vrelo transfer leto. Šta god da se događa, Vajt Hart Lejn će verovatno biti najprometnije mesto dok se 31. avgusta ne spusti zavesa na prelazni rok.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve