Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 23.02.2009.

16:48

Janković doneo pobedu u Napulju

Boško Janković je u dresu Đenove postigao jedini pogodak za pobedu svog tima na teškom gostovanju u Napulju, dok je Danko Lazović bio strelac u dresu PSV-a.

Izvor: Uroš Živković

Autor:Uroš Živković

Default images

Ovog fudbalskog vikenda od srpskih internacionalaca uspešan nastup imao je i Aleksandar Kolarov koji je bio strelac u dresu Lacija. Fudbaler Kotbusa Ivica Ilijev postigao je pogodak u meču sa Verderom, Nemanja Vučićević bio je igrač utakmice u pobedi Kelna nad Bajernom, dok je Milan Jovanović dva puta bio asistent u derbiju belgijskog prvenstva.

Reprezentativac Srbije, Boško Janković, je još jednom ove godine zaslužio epitet igrača utakmice, ovog puta zbog jedinog gola na utakmici. Janković je ušao u igru u 56. minutu, a 13 minuta kasnije je iskoristio pas Mote za precizan udarac u donji deo mreže nemoćnog Navara za konačnih 1:0 u pobedi Đenove nad Napolijem.
Metu u Seriji A je pogodio i Aleksandar Kolarov u petom minutu drugog poluvremena meča u Lećeu. Fudbaleru Lacija se ovog puta na putu ka golu nije isprečio sudija, pa se nova `bomba` levicom zakucala u mrežu Benusija - konačnih 2:0. Levi bek `nebesko plavih` je igrao svih 90 minuta. Nešto kraće je na terenu bio Zdravko Kuzmanović na utakmici na kojoj se Fiorentina jedva izvukla protiv Kjeva. `Leteći magarci` su potpuno zasluženo vodili sa 1:0 posle prvog poluvremena, ali je napadački dvojac `viole` Mutu-Đilardino uz nešto sreće i jedne čudne sudijske odluke uspeo da preokrene rezultat i ostavi ekipu na četvrtom mestu. Kuzmanović nije blistao, a nije ni učestvovao u preokretu svog tima, jer je izašao u 68. minutu utakmice, tri minuta pre gola Đilardina.
Tri boda je osvojio i lider Inter u emotivnom meču protiv ekipe koju vodi bivši pomoćni trener Siniša Mihajlović. "Neroazuri" su slavili sa 2:1, a protiv svog prijatelja i dugogodišnjeg mentora Dejan Stanković je odigrao drugo poluvreme, nakon što je zamenio Muntarija. Osim Mihajlovića, nije se radovao ni povređeni Aleksandar Luković, koji je sa tribina morao da gleda minimalan poraz svog tima od Torina.

U uzbudljivom 21. kolu Bundeslige najviše je profitirao HSV, koji je preuzeo čelo tabele, a svakako gubitnik vikenda je Bajern, koji ne samo da nije održao korak za tri ekipe ispred sebe, već se propisno izblamirao u Minhenu protiv Kelna - 2:1. Najzaslužniji za trijumf "jarčeva" bio je Nemanja Vučićević, koji je bio kreator dva gola u razmaku od samo 12 minuta što je potpuno šokiralo zvanične šampione. Vučićević je u 22. minutu asistirao za 1:0, da bi zatim majstorski napravio prostor u kaznenom prostoru Bavaraca i poslao loptu na nogu Brosinskog za, ispostaviće se, nedostižnih 2:0. Igrač utakmice je uz ovacije svojih navijača zamenjen u poslednjim trenucima meča.
Veliki lični uspeh napravio je i Ivica Iliev, koji je započeo preokret Kotbusa protiv posrnulog Verdera svojim prvim golom u dresu ekipe. Bivši igrač Partizana je šest minuta nakon vodećeg gola tima iz Bremena hladnokrvno izjednačio, a zamenjen je u 77. minutu. Branko Jelić je meč posmatrao sa klupe, dok Duško Tošić nije bio u kombinaciji tima Tomasa Šafa.
Loš vikend imala je Herta, koja i dalje ne može da računa na Marka Pantelića i Gojka Kačara, a pala je sa prvog mesta posle poraza i ispuštenih 1:0 na gostovanju Volfsburgu. "Vukovi" su vrednim trijumfom stigli na korak od mesta koja vode u evropkupove, a iza njih su ostali Štutgart, Borusija i Šalke. Sve tri ekipe su u ovom kolu remizirale, a `milioneri` i `kraljevsko plavi` su podelili bodove u međusobnom duelu. Neven Subotić je, očekivano, igrao svih 90 minuta dok je Mladen Krstajić morao sa terena već u 10. minutu zbog grubog starta Boatenga.
U drugoj ligi Antonio Rukavina je igrao svih 90 u najneuspešnijoj odbrani kola - Minhen 1860 je ubedljivo poražen na gostovanju Duizburgu - 4:1.

U katalonskom derbiju Espanjol je na Nou Kampu pobedio Barselonu (2:1) golovima De la Penje, ali u timu koji je posle dugo vremena slavio nije bilo Milana Smiljanića, koji je morao da propusti verovatno najsvetliji trenutak u skorijoj istoriji uzdrmanog kluba zbog crvenog kartona iz prošlog kola. Razloga za radost imali su i igrači Sevilje, koji su savladali Atletiko Madrid minimalnim rezultatom, uz Ivicu Dragutinovića na klupi. Nikola Žigić je odigrao ceo meč za Rasing, ali ovog puta se u sudijskoj beležnici našao samo zbog žutog kartona. Reprezentativni golman Vladimir Stojković je i meč Hetafea sa Atletikom (1:1) presedeo na klupi.

Predrag Đorđević igrao je do 76. minuta u porazu svog Olimpijakosa od Ergotelisa (1:0), posle osam mečeva bez poraza. Fudbaleri PAOK-a su pred svojom publikom upisali devetu pobedu, a ovoga puta savladan je gradski rival iz Soluna, Iraklis. Vladimir Ivić proveo na terenu svih 90 minuta. I njegov nekadašnji partner iz sredine terena aktuelnog šampiona Srbije, Saša Ilić odigrao je ceo meč za Larisu, koja je ponovo ispustila trijumf u poslednjim minutama utakmice protiv Arisa.

U turskom prvenstvu se posle dužeg vremena jedan naš igrač upisao u strelce. Konjaspor je savladao Anatalijaspor sa 2:0, a prvi gol je postigao Miloš Mihajlov u 14. minutu. Fenerbahče je izgubio na gostovanju Genčleru, čiju je mrežu svih 90 minuta sačuvao Bojan Isailović.

Ekipa Bazela je u derbiju protiv Ciriha upisala prvu pobedu u 2009. godini i posle rezultata 2:1 stigla na dva boda od glavnih rivala za titulu. Ivan Ergić je igrao svih 90 minuta, u kojima je imao nekoliko dobrih centaršuteva i izvrsnih reakcija u odbrani, dok je Marko Perović dobio šansu u poslednjih 15-ak minuta.

Lazović strelac, Jovanović dvostruki asistent

PSV iz Ajndhovena je do tri boda iz Groningena došao zahvaljujući pogotku Danka Lazovića u 90. minutu. Zeleno-beli su većim delom susreta bili raspoloženiji, ali kada nisu iskoristili nekoliko izglednih prilika stigla je kazna posle centaršuta rezerviste Nijlanda i dobre reakcije glavom reprezentativca Srbije, koji je samo sedam minuta ranije zamenio Danija Kuvermansa na terenu. Lazoviću je ovo sedmi gol u sezoni. Na drugoj strani svih 90 minuta igrao je borbeni Goran Lovre.
Ajaks je gubio u meču sa Volendamom, ali je onda na scenu stupio Miralem Sulejmani, koji je posle nekoliko bledih partija popravio utisak i asistirao Vermelenu za kompletiran preokret i konačnih 2:1.
Tvente je posle velike pobede u Marseju u prvigra svaki meč punih om meču 1/16 finala Kupa UEFA zadržao dovoljno snage da savlada i Spartu u Roterdamu sa 2:1. Slobodan Rajković je svih 90 minuta na terenu i skrivio jedanaesterac u 31. minutu.

Fudbaleri Mančestera su potpuno preuzeli dominantnu ulogu u Premijer ligi, a ove nedelje su pobedama nad Fulamom (3:0) i Blekburnom konačno stigli ostale ekipe po broju odigranih utakmica, a i odlepili su se od Liverpula na `plus 7`. Nemanja Vidić je protiv londonske ekipe odradio standardnih 90 minuta, dok se protiv tima iz Birmingema odmarao, pa je igrao samo poslednjih 25 minuta. Zorana Tošića nije bilo u ekipi Aleksa Fergusona. Za razliku od njega u protokolu Čelsija je bilo mesta za Baneta Ivanovića, ali njega novi trener `plavaca` Gus Hidink nije uvodio u igru.

U francuskoj Ligi 1 srpski fudbalei nisu imali imali zapaženiji učinak. Milan Biševac u dresu Valensijena morao je sa terena već u 33. minutu, a nije mnogo propustio jer je njegov tim odigrao 0:0 sa Tuluzom. Isti rezultat, ali manje nevolja imao je Milivoje Vitakić, koji je igrao od početka do kraja u novom remiju Grenobla sa PSŽ-om u kom, očekivano, nije bilo mesta za Mateju Kežmana. Ni Nant nije osvojio više od boda (1:1 protiv Kaena), a na terenu je poslednjih 15-ak minuta bio Filip Đorđević. Stefan Babović je ceo meč presedeo na klupi.

Veliki derbi Anderleht - Standard je obeležio 23. kolo belgijske Jupiler lige, a posle ubedljive pobede od 4:2 domaćin je povećao razliku nad rivalima na četiri boda, a nad Brižom na velikih 12. Milan Jovanović je kod oba gola svoje ekipe bio asistent, dok je Nemanje Rnić meč odgledao sa klupe. Razloga za slavlje nisu imali igrači Genta, čiji je golman Bojan Jorgačević dugo uspešno čuvao mrežu pred naletima igrača Beršota, da bi u poslednjih 15-ak minuta primio tri gola - 3:1. Dva minuta pre izjednačenja i najave preokreta sa terena je izašao Miloš Marić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve