Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 22.01.2009.

22:26

Ograničenje finansija u Evropi

UEFA i najbolji klubovi starog kontinenta započeli su preliminarne pregovore o ograničenju visine transfera i plata igrača.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Asocijacija evropskih klubova (ECA) koja predstavlja najbolje klubove kao što su Mančester Junajted, Real Madrid i Milan, je predložila da klubovi mogu da potroše oko 51 posto svojih prihoda na transfere i plate.

Na ovakav potez ECA se odlučila zbog velikog porasta u ponudama za transfere pojedinih igrača, od koji je najviše naglašena ponuda Mančester Sitija od 110 miliona evra za igrača Milana kaku, kao i plata u vreme globalne finansijske krize.

“Razgovori su u preliminarnoj fazi, ali postoji mišljenje da klubovi neće moći ovako da izdrže još dugo. Razgovori o tom pitanju će biti obavljeni na sastaknu u sedištu ECA sledećeg meseca”, rekao je jedan izvor iz Asocijacije.

Visoki predstavnik UEFA je potvrdio da vladajuće telo ozbiljno razmatra ponudu. Svetska kuća fudbala, UEFA i Evropska unija su takođe iskazali zabrinutost zbog sve većeg broja milijardera izvan Evrope koji su povećali svoje uloge u evropskim klubovima, posebno u Engleskoj.

U novembru je ministari za sport Evropske unije najavio mogućnost donošenja zakona o finansijskom poslovanju klubova ali su odlučili da pritisnu Svetsku i Evropsku fudbalsku uniju da donesu strožija pravila za klubove i lige.

„Ukoliko mi ne uspemo, Evropska unija će morati“, rekao je jedan zvaničnik UEFA.

Prema predlogu ECA, prihod jednog kluba bi bio samo novac od prodaje karata, zvanične timske opreme, televizijskih prava i sponzorskih ugovora, a ne bi uključivao finansijske investicije vlasnika ili velikih deoničara.

„Svaka investicija deoničara ili vlasnika milijardera bi bila uložena u infrastrukturu klubova, kao što su zgrade, renoviranje stadiona ili investiranje u razvoj mladih igrača kao što su akademije“, dodao je zvaničnik UEFA.

Ipak, postoji zabrinutost da manji klubovi ne bi mogli da zarade mnogo od prodaje karata ili televizijskih prava.

„Jedna od opcija bi bila da se takvim timovima da prilika da za nekoliko godina nađu investitore i sponzore, ali je to još uvek samo predlog“, rekao je predstavnik ECA.

Svaki dogovor sa UEFA bi uticao na klubove koji učestvuju u evropskim takmičenjima Ligi šampiona i Kupu UEFA, a dalji pregovori bi bili potrebni za donošenje pravila u nacionalnim šampionatima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve