Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 13.10.2008.

14:45

PL: Anri najbolji strani napadač

Engleski tabloid ’San’ izabrao je Francuza Tijerija Anrija za najboljeg stranog napadača koji je ikada igrao u Premijer ligi.

Izvor: MT

Autor: MT

Default images

Anri je pobedio svog sunarodnika Erika Kantonu najviše zahvaljujući impresivnom bilansu u Engleskoj gde je, nastupajući za Arsenal, postigao 174 gola za osam godina. Na trećem mestu našao se Holanđanin Rud van Nistelroj, dok se Španac Fernando Tores, posle samo jedne sezone, nalazi na visokom šestom mestu. Na listi se ne nalazi Kristijano Ronaldo pošto je Portugalac u osnovi vezni igrač.

Tijeri Anri je bio jedan od najzaslužnijih za fenomenalne rezultate Arsenala u 21. veku. ’Tobdžije’ su sa njim dva puta osvajale titulu prvaka, tri puta FA Kup. Takođe Anri je učestvovao u dva evropska finala, Kupa UEFA 2000. i Lige Šampiona 2006. ali je njegov tim oba puta poražen. Francuz je čak četiri puta bio prvi strelac Premijer lige, a zlatnu kopačku Evrope osvojio je 2004. i 2005. godine.

Drugoplasirani Erik Kantona, je uprkos lenjosti, aroganciji i nasilnosti bio superioran talenat i svakako je jedan od najboljih igrača koje je Aleks Ferguson doveo u Mančester Junajted. Kantona je uveo Lids u Premijer ligu 1992. godine, a godinu dana kasnije prelazi u Junajted u kojem za pet godina stiče status legende. Premijer ligu osvojio je četiri puta, a FA Kup dvaput.

Na trećem mestu nalazi se Holanđanin Rud van Nistelroj koji je 2001. godine došao u Mančester Junajted u kome je narednih pet godina prosečno postizao dva gola na svake tri odigrane utakmice (150 mečeva, 95 golova). Sa ’crvenim đavolima’ osvojio je po jednu titulu prvaka, FA Kup i Liga Kup.

Četvrto mesto pripada još jednom Holanđaninu, Denisu Bergkampu. Bergkamp dolazi u Arsenal 1995. godine i tu provodi narednih 11 godina. U tom periodu, Holanđanin osvaja tri titule prvaka Engleske i četiri FA Kupa. Ostaće upamćen po mirnoći sa kojom je postizao nekada neverovatne golove.

Italijan Đanfranko Zola nalazi se na petom mestu ’Sanove’ liste. Sedam sezona provedenih u dresu Čelsija bili su dovoljni da bude proglašen za najboljeg igrača ikada koji je nosio plavi dres. Zola je redovno postizao golove, kao što je i inspirao saigrače koji su retko uspevali da prate njegov talenat. Zola je sa Čelsijem osvojio dva FA Kupa i po jedan Liga Kup, Kup pobedinka kupova i Superkup Evrope.

Šesto mesto pripada Špancu Fernandu Toresu, koji je posle samo jedne sezone provedene u Liverpulu pokazao da je jedan od najtalentovanijih stranih napadača koji su ikada igrali u Engleskoj. Na 35 utakmica postigao je 29 golova, a ove sezone za sada pet. Tores ima sve preduslove da postane najbolji ikada i sâmo će vreme da pokaže koliko ’El Ninjo’ u stvari može da postigne.

Totenhem je 1994. godine doveo Nemca Jirgena Klinsmana koji je za jednu sezonu prosečno postizao gol na svakoj drugoj utakmici. Klinsman je te sezone sa Tedijem Šeringemom činio jedan od najubojitijih napada u Premijer ligi, a to partnerstvo se obnovilo i tri godine kasnije kada je Nemac proveo deo sezone u Totenhemu kao pozajmljen igrač.

Uprkos nekim većim imenima koja su igrala za Mančester Junajted, za mnoge navijače Norvežanin Ole Gunar Solskjer ostaće upamćen kao najveća legenda kluba. ’Ubica sa dečijim licem’ imao je reputaciju ’super izmene’, pošto je najveći broj golova postigao ulazeći u igru sa klupe. Norvežanin je bio i strelac pobedonosnog gola u finalu Lige Šampiona 1999. godine u 93. minutu meča sa Bajernom iz Minhena. Solskjer je u Junajtedu postigao 91 pogodak na 235 utakmica i prošle sezone ga je povreda kolena naterala da se penzioniše pre vremena.

Deveto mesto pripada reprezentativcu Obale Slonovače Didijeu Drogbi. Iako centarfor Čelsija ne spada baš u najpopularnije zvezde Premijer lige, ali niko ne može da ospori ubojitost pred protivničkim golom, kao i dominantnost pošto je Drogba jedan od najsnažnijih napadača koji igraju u Engleskoj. Drogba je od 2004. do danas postigao 50 golova za Čelsi sa kojim je svojio dve titule prvaka Engleske.

Na desetom mestu nalazi se Holanđanin Džimi Flojd Haselbajnk. Kao prilično nepoznat igrač dolazi u Lids 1997. godine gde za dve sezone postaje jedan od najboljih strelaca Premijer lige. Posle dve godine provedene u Španiji, Holanđanin se vratio u Čelsi gde je tokom naredne četri sezone nastavio da trese mreže protivničkih ekipa. Sa istim golgeterskim učinkom igrao je i dve godine za Midlsbro, i sa nešto manje uspeha za Čarlton i Kardif. Sveukupan bilans Džimija Flojda Haselbajnka u Engleskoj je 324 utakmica i 136 golova.

'Sanova' lista deset najboljih stranih napadača u Engleskoj:

1. Tijeri Anri (Francuska - Arsenal)
2. Erik Kantona (Francuska - Lids, Mančester Junajted)
3. Rud van Nistelroj (Holandija - Mančester Junajted)
4. Denis Bergkamp (Holandija - Arsenal)
5. Đanfranko Zola (Italija - Čelsi)
6. Fernando Tores (Španija - Liverpul)
7. Jirgen Klinsman (Nemačka - Totenhem)
8. Ole Gunar Solskjer (Norveška - Mančester Junajted)
9. Didije Drogba (Obala Slonovače - Čelsi)
10. Džimi Flojd Haselbajnk (Holandija - Lids, Čelsi, Midlzbro, Čarlton, Kardif)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve