Nova vest
Fudbal

Utorak, 07.10.2008.

17:11

Sevilja - najteži rival "na papiru"

Partizanov najteži protivnik u Grupi C lige Kupa UEFA, makar „na papiru“ biće španski predstavnik Sevilja.

Izvor: MT

Autor: MT

Default images

Sevilja je dvostruki uzastopni osvajač Kupa UEFA, 2006. i 2007. godine, tako da je Partizanov protivnik možda i najiskusnija ekipa u ovom takmičenju. Ipak, bitna razlika u odnosu na te dve sezone je to što trener kluba više nije Huande Ramos, koji je sa pravom smatran za jedan od najbitnijih faktora u uspehu andaluzijskog kluba. Sevilja će dočekati Partizan u trećem kolu lige Kupa UEFA 3. decembra.

Sevilja, posle Rekreativa iz Uelve je drugi najstariji klub u Andaluziji za nedelju dana puni 103. rođendan. U svojoj dugoj istoriji, Sevilja je osvojila samo šest domaćih trofeja, ali i tri evropska. Prvi trofej je osvojen davne 1935. godine – Kup Kralja, a taj uspeh su ponovili još tri puta, 1939, 1948. i 2007. godine. Jedina titula šampiona Španije osvojena je 1946. godine.

Andaluzijski klub je svoje najsjajnije momente doživeo u 21. veku. Iako su sezonu 1999-2000. završili na poslednjem mestu Primere, povratak u najelitnije društvo usledio je odmah, pošto je Sevilja bila prvak Sekunde već sledeće sezone.

Tada novi predsednik kluba, Hose Marija del Nido prodao je prvu zvezdu kluba, Hosea Antonija Rejesa januara 2004. Arsenalu za 25 miliona evra, čime je ostvarena finansijska stabilnost. Te sezone Sevilja, pored plasmana u polufinale Kupa Kralja gde su poraženi od Real Madrida, obezbeđuje i učešće u Kupu UEFA sledeće godine.

Učešće Sevilje u Evropi u sezoni 2005-06 bilo je više nego uspešno, pošto je klub došao do samog kraja takmičenja. U polufinalu je savladan Šalke 04 u produžecima, a odlučujući pogodak, koji su navijači nazvali ’pogotkom njihovih života’ postigao je, sada pokojni, Antonio Puerta.



Desetog maja 2006. u Finalu Kupa UEFA u Ajndhovenu, Sevilja je ubedljivo savladala Midlsbro sa 4:0 golovima Luisa Fabijana, Enca Mareske (2) i Frederika Kanutea. Sevilja je zaključno sa tim momentom ostvarila skor od 27 utakmica bez poraza na domaćem terenu u evropskim takmičenjima. Prvi poraz doživeli su od AZ Alkmara decembra te godine.

Tom pobedom je osvojen prvi trofej posle 58 godina. Tri meseca kasnije, Sevilja u Superkupu Evrope pobeđuje aktuelnog prvaka kontinenta Barselonu sa 3:0.

Sevilja je sezonu u Španiji završila na petom mestu i, uz osvojen trofej, ponovo je obezbedila učešće u Kupu UEFA.

Ni te sezone nije izostala drama u Evropi, pošto je Sevilja bila na korak od ispadanja u osmini finala od Šahtjora. Ipak, produžetke posle kojih je njegova ekipa došla do pobede, obezbedio je golman Andres Palop koji je postigao gol glavom u sudijskoj nadoknadi vremena u regularnom toku utakmice.



U polufinalu je savladana Osasuna, a Sevilju je u finalu čekao još jedan španski klub, Espanjol.

Glazgov je bio domaćin finala u kome je Sevilja odbranila titulu posle boljeg izvođenja penala, pošto je utakmica završena nerešeno 2:2. Sevilja je tako postala tek drugi klub koji je odbranio titulu u Kupu UEFA, posle Real Madrida kome je to uspelo 1986.

U istoj sezoni, Sevilja osvaja i Kup Kralja, pobedom nad Hetafeom u finalu od 1:0.

Sezona 2007-2008. za Sevilju je počela tragično. U prvom meču sezone, sa Hetafeom, Antonio Puerta se u jednom trenutku onesvestio i odmah je prevezen u bolnicu gde je tri dana kasnije preminuo. U njegovu čast, Sevilja je povukla dres sa brojem 16 koji će moći da bude vraćen u upotrebu samo ako jednog dana Puertin sin bude zaigrao za klub.

Oktobra 2007, klub napušta trofejni trener Huande Ramos, sa kojim je Sevilja ostvarila sva tri evropska trijumfa.

Za Sevilju su nastupali brojni asovi, među kojima se nalaze i legende svetskog fudbala kao što su Argentinci Dijego Maradona, Dijego Simeone, Havijer Saviola, Matijas Almeida, Brazilci Bebeto, Žozimar i Žulio Baptista, Čileanac Ivan Zamorano, Hrvati Robert Prosinečki i Davor Šuker, Austrijanac Toni Polster, Rus Rinat Dasajev i mnogi drugi...

Dres Sevilje nosili su i trojica Srba, Zoran Njeguš, Dejan Petković i Ivica Dragutinović koji još uvek igra za andaluzijski klub.

Sevilja je prethodnu sezonu završila na petom mestu i ove godine svakako ima ambicije da se bori za titulu prvaka Španije. Sadašnji trener je Manolo Himenez koji je pre odlaska Ramosa u Totenhem, sedam godina vodio ’B’ tim Sevilje.

Sevilja se posle šest odigranih kola nalazi na trećem mestu Primere, sa dva boda zaostatka u odnosu na vodeće Valensiju i Viljareal.

Ipak, da li su ambicije kluba prevelike, pokazaće vreme pošto su Sevilju ovog leta napustila trojica bitnih igrača: Sejdou Keita i Dani Alveš koji su prešli u Barselonu i Kristijan Poulsen koji sada nastupa za Juventus. Njihove zamene bi trebalo da budu Lautaro Akosta (došao iz Lanusa), Fernando Navaro (Maljorka), Abdulaj Konko (Đenova), Romarik (Le Man) i Aldo Dušer (Rasing).

Ekipa Sevilje u sezoni 2008-2009:

Golmani: Andres Palop, Havi Varas;
Odbrana: Havi Navaro (kapiten), Ivica Dragutinović, Sebastijen Skilaći, Žilijen Eskude, Akvivaldo Moskvera, David Prijeto, Fernando Navaro, Federio Facio, Abdulaj Konko i Hose Angel Krespo;
Sredina: Aldo Dušer, Hesus Navas, Enco Mareska, Dijego Kapel, Renato, Tom de Mul, Lautaro Akosta i Romarik;
Napad: Aruna Kone, Luis Fabiano, Frederik Kanute i Havijer Čevanton

Utakmica Sevilja – Partizan igraće se trećeg decembra na stadionu Ramon Sančez Pishuan, koji prima skoro 43.000 gledalaca i koji je uvek prepun, a interesantno je da su većinski vlasnici kluba upravo brojni navijači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve