Nova vest
Fudbal

Utorak, 23.09.2008.

10:43

FL: "Sudijska se ne poriče"

Engleska Fudbalska liga odbila je inicijativu za ponavljanje meča u kojem je priznat nepostignuti gol.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Ekipe Votforda i Redinga igrale su u subotu 2.2, u sedmom kolu Čempionšipa (druga liga), ali je utakmicu obeležio bizarni incident, kada je sudija na signalizaciju pomoćnika priznao pogodak gostima, iako lopta nije prešla liniju. Stav FA je da su odluke sudija konačne i nepromenljive od onog trenutka kada se utakmica nastavi.

U 13. minutu utakmice na Vikaridž Roudu lopta je posle gužve u šesnaestercu prešla gol-aut liniju izvan gola, na oko dva metra od stative. Međutim, linijski sudija Najdžel Banister iz položaja u kojem je bio pomislio je da je lopta liniju prešla između stativa i signalizirao je pogodak. Glavni sudija Stjuart Atvel, najmlađi među sudijama u dva najviša ranga engleskog fudbala, na opšte iznenađenje prihvatio je tu odluku, a niko od fudbalera Redinga nije ni pokušao da ispravi arbitra.

Meč je završen rezultatom 2:2, Voford je uložio žalbu, a menadžer Redinga Stiv Kopel potvrdio da je i njegov tim potpuno spreman da odigra novu utakmicu ako je potrebno. Iznenađen je bio i legendarni sudija Grejem Pol, koji je nedavno završio karijeru.

"Čuo sam na televiziji priču o tome i pomislio 'sigurno nije bilo baš tako'. Ali, bilo je upravo tako, pomoćni sudija je imao jasan pregled situacije. Ne razumem šta se dogodilo. Sudije treba poštovati, naravno, ali u ovakvim situacijama divim se igračima koji ne polude. Ovo je najbizarnija situacija koju sam video tokom 40 godina praćenja fudbala i 27 godina suđenja", rekao je čovek koji će ostati upamćen po tome što je na jednoj utakmici svetskog prvenstva (Hrvatska – Australija) dao istom čoveku (Josip Šimunić) tri žuta kartona.

Priča je epilog dobila u ponedeljak uveče: iako je pregledani snimak bio sasvim jasan, čelnici Fudbalske lige odlučili su da meč registruju rezultatom 2:2, a u protokolu je napisano da je autogol postigao Džon Justas. Kartoni koje su zbog protesta dobili Mekinaf i Hoskins ostaju na snazi.



"Pravila igre su jasna i ne daju nam prostor za bilo kakve improvizacije. Sudija ima konačnu reč i Liga ne može da se meša u to", rekao je izvršni direktor Endi Viljamson.

Sličan slučaj dogodio se u Bundesligi 1994. godine: na meču Bajern – Nirnberg sudija je "priznao" gol, iako je lopta prošla sa spoljne strane stative i udarila u spoljnu stranu mreže. Meč je završen pobedom minhenskog tima 2:1, Nirnberg se žalio, a liga je naredila ponovljeni meč, jer je protumačila da je sudija odlukom izvršio povredu pravila fudbalske igre. U ponovljenom meču Bajern je pobedio 5:0.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve