Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 19.06.2008.

16:23

UEFA odlučuje broj učesnika na zimu

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Evropska fudbalska unija odlučiće do kraja godine da li će broj učensika završnih turnira šampionata Evrope biti povećan sa 16 na 24, izjavio je generalni sekretar UEFA Dejvid Tejlor. "Odluku o tome donećemo na jesen, a najkasnije do kraja godine. Proces kandidature za prvenstvo Evrope 2016. godine počinje za četiri meseca i potencijalni organizatori na vreme treba da znaju format takmičenja", rekao je Tejlor.

U ovom trenutku Francuska figurira kao najozbiljniji kandidat za domaćina narednog prvenstva Evrope, a ta država može da zadovolji sve uslove za organizaciju završnog turnira sa 24 učesnika.

Mogućnost povećanja broja učesnika UEFA razmatra od prošle godine, ali na kongresu koji je u januaru održan u Zarebu o tome nije bilo reči. Zaključeno je, naime, da organizatori narednog šampionata Evrope Ukrajina i Poljska ne bi bile u stanju da prime 24 ekipe, jer i pod sadašnjim uslovima imaju velikih problema da na vreme završe sve poslove.

U ovom trenutku teško je procenti da li je veći broj zagovornika ili protivnika te ideje, a predsednik UEFA Mišel Platini nijednom se o tome nije oglasio.

U prilog povećanju broja učesnika ide neosporna činjenica da bi zarada od šampionata Evrope bila dosta veća i da bi svi, uključujući i nacionalne federacije, dobili više novca.

S druge strane, mnogi stručnjaci smatraju da bi kvalifikacije u velikoj meri izgubile draž, jer bi iz svake grupe direktno ili u baraž išle tri, umesto dve ekipe. Postoji, takođe, bojazan da bi ubuduće završne turnire mogle da organizuju samo najveće evropske države koje imaju svu neophodnu infrastrukturu za toliki broj učesnika.

Na završnim turnirima prvenstava Evrope od 1960. do 1976. godine učestvovale su samo četiri ekipe, a od 1980. do 1992. za titulu prvaka Evrope borilo se osam timova. Sadašnji format takmičenja sa 16 učesnika uveden je 1996. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve