Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 12.05.2008.

11:42

Rui Košta završio karijeru

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Nekadašnji portugalski fudbalski reprezentativac Manuel Rui Košta završio je fudbalsku karijeru. Poslednju sezonu u profesionalnoj igračkoj karijeri Rui Košta je proveo u dresu lisabonske Benfike, a poslednji meč odigrao je protiv Vitorije iz Setubala, koji je Benfika dobila sa 3:0. 36-godišnji Rui Košta je pred 50.000 navijača na stadionu "Luž" izjavio da se oprašta od aktivnog igranja "sa osećajem ponosa i sreće".

On je napomenuo da su emocije koje su ga "ponele" u trenutku kada se opraštao bile "izuzetno jake" i dodao da je "zadovoljan lepom i bogatom karijerom koju je imao."

Rui Košta je ponikao u mlađim kategorijama nižerazrednog kluba Fafe, ali je nakon blistavog nastupa na juniorskom šampionatu sveta 1991. godine, na kojem je selekcija Portugalije trijumfovala, prešao u redove Benfike.

Sa najpopularnijim portugalskim klubom osvojio je po jednu titulu i nacionalni kup, a svetsku slavu je dostigao igrajući punih deset godina za italijanske velikane Fiorentinu i Milan.

Sa timom iz Firence osvojio je dva italijanska kupa, a nekoliko puta je proglašavan za "najbolju desetku" Serije A.

U Milan je prešao 2001. godine zajedno sa turskim trenerom Fatihom Terimom. Smatra se jednim od najzaslužnijih igrača za osvajanje titule evropskog prvaka 2003. godine.

Bio je kapiten jedne od najuspešnijih generacija u istoriji portugalskog fudbala, a za reprezentaciju te zemlje odigrao je 94 susreta i postigao 26 golova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve